U trendu

Zatvoren Festival filmske režije, Ivanu Ikiću Gran pri

LESKOVAC – U Leskovcu je sinoć završen 14. internacionalni festival filmske režije (LIFFE), a dobitnik Gran prija „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju je Ivan Ikić za film „Oaza“, kojem je to drugi Gran pri ovog festivala.

LIFFE je zatvorio je reditelj Stefan Arsenijević, koji je u Leskovac stigao nakon trijumfa s filmom “Strahinja Banović“ u Karlovim Varima.

“Dolazim na “Liffe“ od samog početka i veliko mi je zadovoljstvo da gledam kako iz godine u godinu raste, sa koliko entuzijazma i ljubavi Darko Bajić, Dragan Jović i Leskovački kulturni centrar grade festival koji je postao značajno mesto susretanja publike sa rediteljima iz regiona, od studenata do establiranih kolega“, naveo je Arsenijević na zatvaranju manifestacije.

Kazao je da je posebno velika stvar što je festival održan i ove godine uprkos pandemiji i da to pokazuje koliko nam je nedostajalo kolektivno isksutvo gledanja filma.

Nakon projekcije ostvarenja “Nečista krv – Greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića, kojoj je prisustvovao i glumac Tim Sejfi, upriličeno je uručenje nagrada festivala njihovim dobitnicima.

Dobitnik Gran prija “Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju je Ivan Ikić za film “Oaza“, kojem je to drugi Gran pri ovog festivala.

Dobitnici druge i treće nagrade za najbolju režiju su Danilo Šerbedžija za film “Tereza 37“ i Antoneta Almat Kusijanović, rediteljka filma “Murina“.

Specijalnim priznanjem žirija ovenčan je Srđan Dragojević.
Pobednik u kategoriji “Divlji film“ za ostvarenje “Zora“ je Dalibor Matanić, a glumica Lana Barić nagrađena je za ulogu u filmu “Tereza 37“.
Glumac Sandi Pavlin, dobio je priznanje za najboljeg glumca za ulogu u filmu “San Remo“.

Gran pri “Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja u selekciji “Studentski film“ uručen je Isidori Ratković sa Akademije u Sarajevu za film “Zašto ne zaplešete?“.

Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja otišla je u ruke Matiji Lukaču sa Fakulteta dramskih umetnosti za režiju filma “Polica 21“, a treća nagrada dodeljena je Nikoli Vučiniću sa Akademije na Cetinju, reditelju filma “Velika dostignuća“.

Pored toga, nagrada “Živojin Žika Pavlović“ za doprinos afirmaciji regionalne filmske umetnosti u svetu posthumno je uručena prošlogodišnjem dobitniku Goranu Paskaljeviću, koji je preminuo na dan dodele 25. septembra 2020. godine.

Nagradu je primio Paskaljevićev dugogodišnji prijatelj i distributer njegovih filmova Petar Jakovljević, koji je rekao da zna da je Paskaljeviću ovo priznanje beskrajno značajno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.