U trendu

Završen 48. festival „INFANT“ u Novom Sadu

NOVI SAD – Tradicionalni pozorišni festival „INFANT“ u Novom Sadu završen je u nedelju kao 48. izdanje, u okviru festivala „Kaleidoskop kulture“, a tokom četiri dana, novosadska publika imala je priliku da gleda četiri takmičarske predstave.

Pobedu je odnela predstava „Pošta“ Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, a veliku pažnju je izazvao i „Spektakl“ Studija za savremeni ples iz Zagreba.

Realizovana je i premijera komada „Golmanov strah od penala“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, prema romanu Petera Handkea, u režiji i dramatizaciji Ane Đorđević, čime je SNP ušao u 161. sezonu.

Takođe, igrana je i eksperimentalna predstava „Kao da kraj nije i sasvim blizu““ Bitef teatra iz Beograda, u režiji Nikole Zavišića.

Ovogodišnji članovi žirija bili su profesorka baleta i koreografkinja Ista Stepanov, pozorišni i filmski glumac Nenad Pećinar i slovenački pisac, scenarista i reditelj Nejc Gazvoda.

Selektor festivala, pozorišni i filmski reditelj iz Makedonije – Aleksandar Popovski, prilagodio je Glavni program trenutnoj situaciji oko pandemije, tako da je fokus bio na regionalnoj i domaćoj pozorišnoj produkciji.

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT i Dani američke kulture imali su veoma sadržajan prateći program u ponudi od 2. do 5. septembra, koji su činile dramske, plesne, strip, lutkarske, cirkuske i body art radionice.

U čast nagrađenih, glumac i reditelj Zijah Sokolović je otvorio festival 2. septembra odlomkom svoje kabaretske monodrame „Međuigre 0-24“, a na zatvaranju je odigrao celovečernju monodramu „Lijevo-desno glumac“.

Osim navedenih programa, izvedeni su i javni nastupi u vidu pozorišnih komada „Naš grad“ Tortona Vajldera i „Dugo putovanje u noć“ Judžina O’Nila, kao i Stand up veče glumice Mariane Aranđelović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.