U trendu

Završen 58. Oktobarski salon – Beogradsko bijenale

BEOGRAD – Oktobarski salon je nakon skoro dvomesečnog trajanja pod sloganom „Sanjari“ zatvoren u nedelju uveče poslednjim vođenjem kroz izložbu, proglašenjem nagrađenih autora i performansom dobitnice glavne nagrade Oktobarca Sonje Radaković.

Naime, nagrada 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala pripala je mladoj beogradskoj umetnici Sonji Radaković za performans „Zauzeto“, dok je Kulturni centar Beograda (KCB) svoju nagradu dodelio Vuku Ćosiću iz LJubljane za video rad „Otpakivanje Dišanove kutije“, saopštili su danas organizatori.

Članovi žirija nagrade Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala likovni kritičar Žerom Sans, nezavisni kustos Tevž Logar kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu Mišela Blanuša ocenili su da Radaković svojom umetnošću „‘secira’ krizu savremenog društva u kojem živimo, društveni moral, nametnute norme i društvenu osudu, kao i sveprisutnost tehnologije nadzora i kontradiktorne mehanizme kontrole“.

„S obzirom da je srpska scena veoma aktivna i ima impozantan broj umetnika koji grade fascinantne domaće i međunarodne karijere i imaju izuzetnu umetničku produkciju, žiri smatra da bi nagrada trebalo da pruži i simbolički podsticaj domaćoj, srpskoj, umetničkoj sceni koja predstavlja važno ‘sidro’ za njenu internacionalizaciju kroz velike izložbe, kustoski osmišljene projekte ili tematske izložbe, poput, među ostalim, Oktobarskog salona“, navedeno je u saopštenju.

Žiri KCB, u kome su bile kustoskinja Likovne galerije Svetlana Petrović, programska urednica Zorana Đaković-Miniti i saradnica na projektu Vizuelna umetnost i mladi Tijana Savatić dodelila je nagradu te ustanove Vuku Ćosiću, a nagrada podrazumeva njegovu samostalnu izložbu u galeriji „Podrum“ KCB tokom 2022/2023. godine.

Oktobarski salon – Beogradski bijenale održan je od 25. juna do 22. avgusta pod sloganom i konceptom „Sanjari“, a autor izložbe je bio par italijanskih kustosa Ilarija Marota i Andrea Baćin. Manifestacija koju organizuje KCB je u više beogradskih izlagačkih i javnih prostora predstavila dela 64 umetnika iz zemlje i inostranstva.

„Na pripremi 58. Oktobarskog salona radilo se gotovo tri godine. Mnogo puta smo bili obeshrabreni, ali bili smo uporni, jer nam je bilo značajno da se ‘Oktobarski salon’ realizuje u ovako teškom periodu, znajući koliki je potencijal ove izložbe i šta može da ponudi gradu i regionu“, izjavio je v.d. direktora KCB Aleksandar Ilić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.