U trendu

ZavrÅ¡en projekat „Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra

BANJA LUKA – Projekat „Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra iz Banja Luke, u partnerstvu sa UdruÅŸenjem dramskih umetnika Srbije, koji je trajao od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021, uspeÅ¡no je zavrÅ¡en, javili su iz tih ustanova.

Platforma je realizovana u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i druÅ¡tvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, pod pokroviteljstvom Fonda UN za izgradnju mira (UN PBF).

Jedan od fokusa projekta bio je usmeren i na ugroşenu i osetljivu decu i obrazovanje pozorišne publike kroz audio i animiranu obrazovnu formu.

Manifestacija je omogućila deci, mladima i odraslima da kroz literarnu i dramsku formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim različitostima celog regiona.

Projekat je imao cilj da doprinese unapređenju obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Mnoge aktivnosti koje su realizovane kroz ovaj projekat, predstavljene su kroz reportaÅŸu koja prati kompletan proces rada, a sve je dostupno na YouTube kanalu Nevid teatra.

Aktivnosti projekta su promovisane i kroz dvodnevni Obrazovni program odrÅŸan u Banja Luci, gde je organizovano predavanje na temu „Kako i zaÅ¡to deca uče kroz igru?“.

Posebna paÅŸnja je usmerena na audio-knjigu i verziji audio-knjige za decu sa poteÅ¡koćama u razvoju, kao rezultat Javnog regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za decu na temu kulturnih raznolikosti, Å¡to se moÅŸe preuzeti na veb stranici projekta.

Projekat je zavrÅ¡en turnejom u 10 gradova Srbije, tokom koje je Nevid teatar odigrao interaktivnu obrazovnu predstavu za decu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“.

„Obrazovanje kroz igru“ podrÅŸali su Grad Banja Luka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, uz medijske pokrovitelje Oslobođenje, Radio Otvorena mreÅŸa i Prva TV Crna Gora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.