U trendu

Završen projekat „Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra

BANJA LUKA – Projekat „Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra iz Banja Luke, u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije, koji je trajao od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021, uspešno je završen, javili su iz tih ustanova.

Platforma je realizovana u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, pod pokroviteljstvom Fonda UN za izgradnju mira (UN PBF).

Jedan od fokusa projekta bio je usmeren i na ugroženu i osetljivu decu i obrazovanje pozorišne publike kroz audio i animiranu obrazovnu formu.

Manifestacija je omogućila deci, mladima i odraslima da kroz literarnu i dramsku formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim različitostima celog regiona.

Projekat je imao cilj da doprinese unapređenju obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Mnoge aktivnosti koje su realizovane kroz ovaj projekat, predstavljene su kroz reportažu koja prati kompletan proces rada, a sve je dostupno na YouTube kanalu Nevid teatra.

Aktivnosti projekta su promovisane i kroz dvodnevni Obrazovni program održan u Banja Luci, gde je organizovano predavanje na temu „Kako i zašto deca uče kroz igru?“.

Posebna pažnja je usmerena na audio-knjigu i verziji audio-knjige za decu sa poteškoćama u razvoju, kao rezultat Javnog regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za decu na temu kulturnih raznolikosti, što se može preuzeti na veb stranici projekta.

Projekat je završen turnejom u 10 gradova Srbije, tokom koje je Nevid teatar odigrao interaktivnu obrazovnu predstavu za decu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“.

„Obrazovanje kroz igru“ podržali su Grad Banja Luka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, uz medijske pokrovitelje Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.