U trendu

Željko Lučić: Svi vrhunski umetnici treba da se vakcinišu

BEOGRAD – Dugo očekivani, pa zbog pandemije odlagani, koncert Željka Lučića i prijatelja održaće se na početku 24. sezone Opere i teatra Madlenianum 5. oktobra na Velikoj sceni, a jedan od najcenjenijih baritona današnjice kaže za Tanjug da svi vrhunski umetnici treba da se vakcinišu da bi nastavili sa radom.

Nastup našeg proslavljenog baritona, koga nazivaju „verdijanskim“, jer su ga upravo uloge u Verdijevim operama proslavile, biće održan pod dirigentskom palicom Dejana Savića i uz podršku orkestra Opere i teatra Madlenianum.

Lučićevi prijatelji koji će mu se ovog puta kao gosti pridružiti na našoj sceni su Dragana Radaković, jednako uspešan sopran, koja je internacionalna zvezda i Sanja Anastasia, mecosopran koju smo retko imali prilike da čujemo na našim scenama.

Naš proslavljeni bariton, Željko Lučić, već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu stičući pozitivne kritike i slavu igrajući repertoar svetski operskih kuća, poput Metropoliten Opere, Royal Opera House-a, Opere San Francisko, Pariske opere, Skale i Bečke opere.

Za svoju ulogu u operi „Moć sudbine“ sa Operom San Francisco Financial Times je napisao, “sa ovim Don Karlosom, Željko Lučić je zavredeo zvanje jednog od najistaknutijih Verdijevih baritona”.

Željko Lučić je poslednji put nastupio u Beogradu 2018. godine i napominje da će se 5. oktobra prvi put naći na sceni Madlenianuma.

„Dve godine sam pregovarao sa ljudima iz Madlenianuma i eto me na koncertu koji željno iščekujem. Verujem da ćemo publici prirediti prvorazredni muzički događaj“, kazao je Lučić.

Za njega nema dileme da svi vrhunski umetnici na svetu treba da se vakcinišu kako bi mogli da rade svoj poso.

„Posle 18 meseci apstinencije, potpunog mraka i kataklizme u životu svakog umetnika koji nije mogao da kroči na scenu potreban mi je živi nastup…Razmena energije sa publikom. Predstave nisu odlagane i otkazivane…Jednostavno nije ih bilo. Neke moje kolege su ušle i u egzistencijalne probleme i stvarno se nadam da će se umetnički život vratiti u okvire pre pandemije.“ kazao je Lučić.

Kako kaže, doba apstinencije od nastupa proveo je na najednostavniji način.

„Proveo sam dosta vremena na svojoj sofi ispred televizora. Nisam imao mnogo izbora…Sve je bilo zatvoreno“, kazao je Lučić.

U planovima našeg slavnog tenora, nakon Beograda su nastupi u Parizu, Njujorku, Franfurtu…

„Važno je da podelimo energiju i umetnost sa publikom“ kazao je Lučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.