U trendu

Žilnik sa dva filma gost u Domu omladine Beograda

BEOGRAD – Reditelj Želimir Žilnik biće gost projekcija svojih filmova „Ustanak u Jasku“ i „Stara škola kapitalizma“ 12 i 19. juna u Domu omladine Beograda (DOB), oba od 19.00 uz besplatan ulaz za posetioce.

Projekcije Žilnikovih filmova DOB organizuje u okviru svog programa „Dok sinema masters“ autorke i moderatorke Jovane Nikolić, a koji predstavlja „filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije i one koji još uvek stvaraju i šire uticaj na mlađe generacije“.

„Sve filmske projekcije biće praćene razgovorom moderatora s gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj sceni, u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije“, saopštio je DOB.

Žilnik je jedan od začetnika žanra doku-drama, autor preko 50 igranih i dokumentarnih filmova, u kojima je okrenut temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.