U trendu

Ovo je najbolja smesa za palačinke po receptu naših baka, evo u čemu je caka pa su tako vazdušaste i mekane

Priprema smese za palačinke trebalo bi da bude jedan od najjednostavnijih zadataka u kuhinji, ali koliko god se priprema smese činila jednostavnom, česte su rasprave o malim trikovima koji će osigurati mekane i ukusne palačinke. Ti trikovi obično su vezani za pojedine sastojke ili postupke tokom pripreme, vremena koliko palačinke moraju da odstoje i samog pečenja smese.

Ono što je prva stvar na koju morate obratiti pažnju kako bi dobili najmekše, najukusnije i penaste palačinke je da morate imati: dobar tiganj i dobar recept! Teflonski tiganji obično su dobar izbor, ali i u onoj običnom „crnom“ tiganju svoje bake ispeći ćete slasne palačinke. Mi vam donosimo upravo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji.

Za početak, potrebno je pripremiti sve sastojke koje ćete upotrebiti – jaja, brašno (najbolje je pomešati glatko i oštro belo brašno), mleko, mineralnu vodu, prstohvat soli, kašičicu ruma, malo rendane limunove korice, pola kašičice šećera i jednu kašičicu ulja. Razmere jaja, mleka i brašna do određene mere mogu biti „odokativne“, a prosečno se na 2 jaja srednje veličine koristi 250 – 300 g brašna. Jedan od trikova u sastojcima je količina jaja, veća količina jaja mogla bi rezultirati „žilavim“ palačinkama, a to ne želite.

Redosled dodavanja sastojaka
Kod pripreme smese, prvo dodajte jaja koja treba penasto umutiti. U nekim receptima videćete i preporuku odvajanja žumanaca od belanaca, međutim, to se češće odnosi na deblje palačinke poput američkih palačinki u koje se dodaje i šećer i maslac. Za našu domaću verziju tankih i mekanih palačinki potrebno je za početak penasto umešati cela jaja i potom im dodati mleko i opet mešati.

Potom se dodaje brašno koje je potrebno dodati toliko da smesa bude vrlo gusta i takvu smesu treba dobro mešati žicom za mućenje kako bi se temeljno homogenizovala i kako bi se izbeglo stvaranje grudvica. Nakon toga se smesa razređuje mineralnom vodom do željene konzistencije. Sastojke nemojte žustro mešati jer to razbija njihovu strukturu, potrebno ih je samo dobro povezati. Takođe, nikada ne koristite štapni mikser, a ako koristite obični, nakon dodavanja brašna podesite ga na najnižu brzinu. Uz ovaj recept palačinke će vam uvek uspeti, biće ukusne, mekane i sočne.

Sitni dodaci, ali veliki trikovi
Sitni ali bitni dodaci su i rum, so, šećer i malo ulja, a neće škoditi ni malo limunove korice. I kuvarima-amaterima je poznato da najmekše palačinke moraju biti napravljene s dodatkom gazirane mineralne vode bogate bikarbonatima. Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrednosti kisela, ona zapravo deluje alkalno zbog obilja bikarbonata koje sadrži

Natrijum-bikarbonat, ili popularno soda-bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo. Stoga su mekane, prozračne i lagane palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode. Dodatak ruma u testa koja se peku na ulju, osim što daje posebnu aromu i miris, obezbeđuje da palačinke neće upiti nepotrebno ulje. Mali dodatak soli učvrstiće mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom testu. Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada možete obični šećer zameniti i vanilin-šećerom.

Sastojci za palačinke

  • 2 jaja
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml mleka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • narendana korica pola limuna
  • 1 vanilin šećer

Priprema palačinki
1. U većoj posudi penasto umutiti cela jaja, dodati im mleko, zatim opet mešati

2. Potom uz neprestano mešanje žicom sipati brašno dok se ne potroši zadata mera

3. Dodaje se mineralna voda pa se sve dobro umeša dok se ne dobije homogena smesa

4. Sada se dodaje limun (rendana kora neprskanog limuna) rum po želji (svakako preporuka da se stavi), a zatim vanilin šećer i so

5. Sve se dobro promeša pa se smesa ostavi da odstoji 10 minuta

6. U međuvremenu se dobro zagreje tiganj za palačinke (po mogućstvu sa neprijanjajućom podlogom)

7. Premazati vruć tiganj sa malo ulja

8. Pržiti oko 30 sekundi (do zlatnožute boje) jednu stranu, preokrenuti pa nastaviti s prženjem druge strane palačinke oko 20 sekundi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.