U trendu

Po receptu naših baka: Zamesite domaće testo za pite

U našim krajevima posebna pažnja se daje testu i jelima koje možemo od njega napraviti, ali retki se usuđuju da ami naprave kore za pitu koje će pri tom biti i savršene.

Kod testa je važno da se razvuče vrlo tanko, da kore budu skoro providne i elastične, a to je posebno umeće koje se stiče praksom.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

dve kašičice soli

300 ml vode

ulje

Priprema:

Brašno stavite u posudu, dodajte so i odmah dodajte svu vodu.

Rukom zamesite testo i mešajte dok ne dobijete smesu bez imalo brašna i grudvica. Pustite neka odstoji 15 minuta, a nakon toga brašnom pospite mesto na koje ćete ga staviti.

Ivice testa povlačite prema sredini i lagano pritiskajte i oblikujte loptu. Tu kuglu podelite na dva dela pa i njih oblikujte u loptu.

Razvaljajte testo na debljinu malog prsta.

U jedan manji lim za pečenje stavite kašiku ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko nje prelijte kašiku ulja i razmažite, a postupak ponovite i s drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta ili malo duže, ali kraće se ne preporučuje. Zatim ih izvadite na stolnjak jer se tako neće lepiti.

Prvo počnite da ih rastežete od sredine obema rukama. Ne gurajte cele vrhove prstiju unutra nego radite lagano jagodicama. Možete dodati i malo sirćeta u testo jer će se, kako neki tvrde, bolje razviti, ali to zaista nije pravilo, prenosi Azra.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar