U trendu

„Ražnjići sa jagodama“ – recept o kojem svi pričaju ovih dana, probajte ga i vi!

Jeste li probali tanghulu? Reč je o kineskoj uličnoj hrani koja uključuje komade voća nabodene na drvene štapiće, oko kojih je providan tanak sloj stvrdnutog šećera.

Zahvaljujući društvenim mrežama, a posebno TikToku, recept za tanghulu je postao veoma popularan u poslednja dva meseca.

Recepti za brzu pripremu ove poslastice dele se svuda – u mikrotalasnoj i na šporetu.

Budite oprezni sa šećerom

Pazite kada i ako ih probate, kako ne biste polomili zube. Da biste istinski uživali u tanghuluu, važno je pravilno istopiti šećer.

Kada zagrizete, šećer treba da pukne, ostavljajući sočno voće u ustima. Ako se šećer ne termički obrađuje dovoljno dugo, postaće pretvrd i time ugroziti zdravlje vaših zuba.

Savršeni tanghalu treba da bude hrskav spolja, a mekan i kiselkast iznutra. Zato se na štapiće najčešće lepe oguljene jagode, grožđe i slično voće.

Predlažemo da iskoristite sezonu jagoda i probate verziju tanghalua sa ovim ukusnim voćem.

Sastojci:

  • 200 g belog šećera
  • 125 ml vode
  • 7-10 jagoda

Priprema:

Operite jagode, uklonite im zelene peteljke i potpuno ih osušite. Nanesite jagode na drvene ražnjiće i ostavite sa strane. Izuzetno je važno da uklonite višak vlage sa površine voća – ako je voće vlažno, rastopljeni šećer se neće pravilno zalepiti za njega.

Pokrijte plitki pleh papirom za pečenje i ostavite sa strane.

Pomešajte šećer i vodu u šerpi i zagrejte smešu dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.

Koristite kuhinjski termometar da proverite temperaturu smeše. Otopljeni šećer treba da bude između 150 i 155 stepeni Celzijusa i lepe zlatne boje kada je spreman za dalju upotrebu.

Kada se šećer dobro rastopi – nagnite šerpu na jednu stranu, a pripremljeni štapić voća uronite u smesu sa svih strana.

Stavite štapiće na papir za pečenje i ostavite da se šećerni premaz stvrdne.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo pripremljeno voće.

U tanghulu jagodama je najbolje uživati odmah – ako ih ostavite da stoje predugo, vlaga iz voća će omekšati šećernu glazuru, prenosi Punkufer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.