U trendu

Šta se dešava u telu kad jedemo jagode: Niste ni svesni šta rade za naše zdravlje

Jagode imaju brojne benefite za zdravlje. Ali šta se dešava sa vašim telom kada svakodnevno jedete ovu voćku?

Hajde da istražimo činjenice o nutritivnoj vrednosti jagoda, njihove zdravstvene benefite i potencijalne rizike na koje treba obratiti pažnju, piše Danas.

Nutritivna vrednost jagoda

Jedna šolja celih jagoda (oko 144 grama ) sadrži sledeće, prema USDA:

Kalorije: 196
Ukupni ugljeni hidrati: 11 g
Dijetetska vlakna: 3 g
Ukupni šećeri: 7 g

Proteini: 1 g
Ukupne masti: 0 g
Zasićene masti: 0 g
Natrijum: 1 mg

Kalijum: 220 mg
Magnezijum: 19 mg
Vitamin A: 17 IU
Folat: 35 µg

Vitamin C: 85 mg

Zdravstvene prednosti jagoda

Mogu da smanje upalu

Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, prirodnim antiupalnim sredstvima koja pomažu u smanjenju hronične upale i povezanih zdravstvenih problema. Prema istraživanju iz 2021. godine objavljenom u časopisu Antioxidants, antioksidansi koje sadrže jagode mogu pomoći u prevenciji i upravljanju upalnim stanjima, poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Britani Labek, dijetetičar, kaže za EatingWell: „Jagode su posebno bogate antioksidansima, poput vitamina C, flavonoida i fenolnih kiselina. Antioksidansi koji se nalaze u jagodama povezani su sa smanjenjem upala. Istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda takođe može da poveća vaš ukupni antioksidanski status.“

Mogu da smanje rizik od srčanih bolesti

Zahvaljujući visokom nivou spojeva koji vole srce poput antocijana, istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sistema podržavajući zdrav krvni pritisak i nivo holesterola. Ovi benefiti za zdravlje srca smanjuju faktore rizika za hronična stanja poput srčanih bolesti.

„Konzumiranje jagoda može smanjiti vaš rizik od srčanih bolesti“, kaže Labek. „Razna istraživanja su otkrila koristi za srce od konzumiranja jagoda. Iako su rezultati konfliktni, neka istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda smanjuje lipide u krvi i sistolni krvni pritisak.“

Mogu da poboljšaju zdravlje mozga

Prema sistematičkom pregledu iz 2022. godine u časopisu Scientific Reports, polifenoli u jagodama – koji deluju kao antioksidansi – mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kako starite, poboljšavati zdravlje mozga i podržavati mentalnu oštrinu.

„Veruje se da jagode imaju neuroprotektivne efekte. Dugoročna konzumacija jagoda povezana je sa sporijim stopama kognitivnog opadanja sa godinama“, kaže Labek, pozivajući se na istraživanje iz 2021. godine u časopisu Molecules

Mogu da poboljšaju varenje

Svojim visokim sadržajem vlakana, jagode mogu pomoći u podršci zdravom varenju, sprečiti zatvor i nahraniti korisne bakterije u crevima, zaključila je studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Nutrients.

„Vlakna su neophodan deo digestivnog zdravlja, opšteg metaboličkog zdravlja, zdravlja srca i još mnogo toga“, objašnjava Labek. „Dobijanje dovoljno dnevnih vlakana može čak smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma.“

Mogu da poboljšaju kontrolu nivoa šećera u krvi

Studije pokazuju da jagode mogu pomoći u smanjenju odgovora na insulin i poboljšanju insulinske rezistencije. Njihov visok sadržaj vlakana takođe pomaže usporavanju apsorpcije šećera, čineći ih fantastičnim izborom za regulisanje nivoa šećera u krvi.

„Jagode imaju niski glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju brze skokove nivoa šećera u krvi“, kaže Labek.

Da li su jagode bezbedne za sve?

Jagode su generalno bezbedne za većinu ljudi. Ali za one koji su alergični na slično voće, konzumiranje jagoda povremeno može dovesti do alergijskih reakcija. Međutim, istraživanja sugerišu da su alergijske reakcije na jagode više reakcija na hranu nego tipična alergijska reakcija.

Dodatno, oni koji su osetljivi na salicilate mogu doživeti simptome poput glavobolja ili problema sa varenjem zbog prirodnog sadržaja salicilata koji se nalazi u jagodama. Ali za većinu ljudi, jagode su divan i bezbedan dodatak zdravoj ishrani.

„Jedna od sjajnih stvari kod jagoda je što su izuzetno svestrane. Možete uživati u jagodama sveže, smrznute, sušene ili čak u prahu“, kaže Labek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.