najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Suva pita

Sastojci

 • 500 grama tankih kora
 • 500 grama mlevenih oraha
 • 150 grama suvog grožđa
 • 500 grama šećera
 • malo ulja
 • limun
 • malo vode

Način pripreme

U podmazan pleh ređati po dve kore, svaku poprskati uljem, a preko svake druge stavljati nadev od mlevenih oraha, suvog grožđa i malo rendane kore od limuna. Ređanje završiti korom. Tankim nožem iseći pitu na kocke. Pitu peći u umereno zagrejanoj rerni. Kada je pečena, preliti je vrućim sirupom i prekriti vlažnom salvetom. Pitu služiti kada se ohladi. Što duže stoji, pita je ukusnija.

11 komentara
 1. Dragana Carić

  Da bi se zaista dobio pravi sirup za preliv, šećer i voda uvek idu zajedno u istoj razmeri. Na primer: 500 ml vode + 500 g kristal šećera, kuva se 10 minuta da se dobije željena gustina. Po potrebi, mogu da se dodaju kriške limuna, a i ne moraju, zato što zavisi za koju vrstu kolača će se upotrebiti sirup.

 2. Ljiljana Jakšić

  Nećeš pogrešiti ako skuvaš sirup na moj način. Pozdrav!

 3. Vera Katić

  Kako to da neko pravi sirup sa manje šećera nego vode, a neko sa duplo više šećera nego vode? Da li neko ima zaista pravi recept za sirup?

 4. Ljiljana Jakšić

  Predlog za sirup: 4 čaše šećera, 2 čaše vode. Od momenta kada počne da ključa, ostaviti da se kuva još 5 minuta. Dodati sok od jednog limuna i preliti ohlađenu baklavu.

 5. Dragana N

  Al’ sam gladna, njam-njam!

 6. Anđelija Stefanović

  Pita vam je za svaku pohvalu. Pozdrav!

 7. Marija Milovanović

  Alergična sam na orahe pa vam zato dajem slabiju ocenu. Izvinite.

 8. Slađana N

  Recept vam je odličan, pogotovo za sve one koji poste povodom Božića. Jako je jednostavan, a sirup se sprema na sledeći način: Prokuvati litar vode sa pola kilograma šećera i na kraju dodati dve kriške limuna. Vruću pitu preliti mlakim sirupom. Ovo je jednostavan i jako lak recept za svaku pravu domaćicu i poslovnu ženu.

 9. Vera Knežević

  Dodajte i vanilu, nemojte je izbegavati.

 10. Mikna Milović

  Molim Vas, koliko je to malo vode? Moji vršnjaci i ja znamo o takvim pitama i baklavama sa prelivom, ali mlade domaćice ne znaju. Hajde da im pomognemo! Pišimo recepte sa tačnim merama dok se one i same ne ispraksuju. Inače, pozdrav i recept je dobar.

 11. Tatjana Tomić

  Malo vam je recept površan. Neko ko nije vičan kuvanju, ne bi mogao da napravi ovu pitu. Niste objasnili kako se kuva sirup. Obratite pažnju na detalje kuvanja.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike