U trendu

Mmm! Recept za najukusnije prženice

Tri namirnice su ključne!

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i odličan su način da se iskoristi stari hleb od prethodnih dana. Dakle, za osnovnu pripremu su vam potrebna jaja, mleko, i bajat hleb.

1. Za dobru smesu odnos namirnica je 1 jaje i 150ml mleka. Ako stavite previše mleka prženice će verovatno ispasti gnjecave, a ako preterate sa količinom jaja dobićete rezultat sličniji omletu, zato je pravi odnos veoma bitan. Za slanu varijantu začinite smesu solju i biberom. Za slatku varijantu dodajte šečer ili vanilin šećer, a prema ukusu i esenciju vanile. Rendana kora pomorandže je takođe interesantna opcija.

2. Isecite hleb na jednake parčiće. Najbolje je koristiti bajat hleb, jer je svež hleb mekan i može se raspasti pri natapanju u smesu. Možete koristiti sve vrste hleba.

3. Umočite hleb u smesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.

4. Zagrejte tiganj, tako da hleb počne da cvrči čim dodirne dno. Precite 2-3 minuta sa svake strane. Hleb bi spolja trebalo da bude hrskav i zlataste boje, a smesa unutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta.

5. Ukoliko ste se odlučili za slatke prženice, služite ih prelivene medom, džemom, čokoladom, ili dodajte voće po izboru i pospite prah šećerom. Slana verzija može biti dobra podloga za sendvič. Naravno i potpuno obične, bez dodataka, uz šolju mleka ili jogurta, biće savršen hranljiv obrok sa mirisom vikenda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.