U trendu

Toliko sočan da ćete sve prste polizati: Najbolji pečeni krompir koji ste ikad jeli

Sočan krompir iz rerne može biti tako ukusan da zaseni sva jela na trpezi.

Evo kako se sprema.

Krompir skuvajte pre stavljanja u rernu

Ako u rernu stavite sirov krompir budite spremni da dugo čekate da se ispeče. Naime, sirov krompir je pun vode i može se desiti da bude tvrd iako izgleda da se dovoljno ispekao. Zato je najbolje da krompir blago obarite pre stavljanja u rernu. Dovoljno je da bude 3/4 skuvan. To ćete proveriti tako što ćete ga probosti nožem. Potrebno je da bude dovoljno mekan da ga vrh noža probuši, ali da krompir ne spadne kad se podigne. Krompir pre pečenja procedite i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Krompir stavite u zagrejan pleh, a zatim u rernu

Kada krompir stavite u hladan pleh veći je rizik da će se zalepiti za dno tokom pečenja. Pleh prvo malo zagrejte u rerni, nauljite pa vratite u rernu da se i ulje zagreje, pa tek onda stavite krompir.

Ne pretrpavajte pleh

Ako između krompira ima prostora, ravnomernije će se pripremiti i biće ukusniji. Zbog toga je veoma važno da pravilno rasporedite krompir.

Budite umereni u stavljanju ulja

Stavljajući previše ulja, pečeni krompir neće biti ništa zdraviji od običnog pomfrita iz friteze. Dovoljno je da ulje samo prekrije pleh u kome se krompir peče. Koristite maslinovo ulje ili otopljen maslac. Ako želite aromatičniji obrok, dodajte ulju malo ruzmarina, žalfije ili neki drugi začin.

Ne preterujte u okretanju krompira tokom pečenja

Ako krompir često okrećete neće biti dovoljno ukusan ni lepo ispečen. Sačekajte da se dobro ispeče s jedne strane, pa ga tek tad okrenite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar