Giros na srpski način

Sastojci

 • meso (piletina, svinjetina ili mlada teletina)
 • senf
 • soja sos (u nedostatku soja sosa, pola limuna)
 • začin za meso (origano, bazilikum, majoran, timijan)
 • glavica luka (seckana na kolutiće)
 • paradajz (seckan na kolutiće)
 • krastavac
 • dva do tri krompira za pomfrit
 • somun (praktičniji je duguljasti) ili tortilje
 • kečap
 • caciki preliv

Način pripreme

Ko je jednom boravio u Grčkoj i probao giros, stekao je neizmernu ljubav prema toj prelepoj zemlji i prema popularnom grčkom specijalitetu girosu.

Dve bitne stvari otežavaju u našim uslovima pravljenje girosa: prvo, sam način pečenja bez specijalnog grila za giros (u Srbiji je misaona imenica nakačiti toliku količinu mesa na gril, čak i da ga posedujemo), a i sama priprema mesa pre pečenja obavijena je velom tajne (kao što i naši Leskovčani kriju tajnu pripreme dobre pljeskavice). Ali, da krenemo od onoga kako ćemo pripremiti meso, a da ono isprženo na suvom tiganju ima ukus i izgled pravog grčkog girosa.

Moja tajna pripreme mesa pozajmljena je od Kineza, što, priznaćete, nema dodirne tačke sa Grčkom. O čemu se radi: meso koje smo namenili za giros isečeno na tračice stavićemo u marinadu od soja sosa (videti piletinu sa kikirikijem na srpski način), uz dodatak senfa i začina za giros. Kada je reč o začinu, ja konkretno imam iz Grčke donesen začin baš za giros, pošto on ovde ne može da se nađe.

Možete sami da izmiksujete začin: on se sastoji od origana, bazilikuma, majorana i timijana, u razmeri četvrtina od svakog sastojka. Što se tiče soja sosa – ako ga ne posedujete, umesto njega možete staviti i limun, ali se mora biti pažljiv – ne više od pola limuna na jedno belo meso, jer će mu veća doza limuna dati kiselost koju ne želimo u ukusu.

Tako pripremljeno meso ostaviti da odstoji bar dva sata u frižideru, uz povremeno mešanje, da se pac ne staloži na dnu posude. Što se tiče odabira mesa, možete koristiti piletinu, svinjetinu, čak i teletinu, jer pac čini da meso bude meko i da se veoma brzo pripremi. Samo prženje neće vam oduzeti više od nekoliko minuta vremena.

Tortilja, sastavni deo girosa, može se naći kod nas, ali ja tu menjam malo koncepciju i ubacujem somun, duguljasti je još i najbolji, zato što mu možemo odseći vrh i nožem ga izdubiti i tako izdubljen napuniti salatom i mesom.

Da konkretizujemo: meso koje je odstojalo dva sata u frižideru bacićemo na vruć tiganj, ako je dobar teflonski, možda i ne treba ulja, ali nećete pogrešiti ako kapnete koju kap. Meso ćete lagano propržiti, u jednom momentu prženja stvoriće se soft koje će pustiti meso, senf i soja sos, ali to ne treba da vas brine. Oni koji vole softanije, slobodno mogu tu da završe sa prženjem, a oni koji vole da meso bude malo više reš, neka sačekaju da soft ispari i da meso malo porumeni. Sva ta priprema neće trajati duže od 5 minuta, bilo koje meso da je u pitanju.

U somun staviti luk sečen na kolutiće, paradajz takođe sečen na kolutiće, krastavac, pržene krompiriće, senf, kečap i caciki, naravno, ne zaboravite i meso. Ovde nastupa vaša individualnost, pa od navedenih začina i povrća izaberite šta više volite.

Dodatak – lepo rashlađeno belo vino i buzuki, dodatno će pojačati ukus ovog girosa.

Vreme za pripremu: 10 minuta

(Sava Kitanović, Beograd)

4 komentara
 1. mmm

  D.K. se malo pravi važna/an

 2. Dušica K.

  Molim D. K. iz Atine da stavi svoj recept ako zna. Inače, mislim da je ovaj recept dobar, liči.

 3. Mirjana Miščević

  Kako kaže naš narod, kad nema Đoke, dobar je i Mika. Hvala na super ideji za giros. Možda i neće biti kao u Grčkoj, al’ će da liči, biće bolji sigurno nego girosi koje možete kupiti u Beogradu, u kojima nema mirisnih trava. A važna je aroma. Ja ne živim u Atini i potpuno ću biti zadovoljna i ovim receptom. Još jednom, hvala!

 4. D. K.

  Slažem se samo sa prvom rečenicom. Sve ostalo nikakve veze nema sa girosom kakav mi pravimo u Grčkoj kao najtradicionalniji recept naroda.

Napišite komentar