Giros na srpski način

Sastojci

 • meso (piletina, svinjetina ili mlada teletina)
 • senf
 • soja sos (u nedostatku soja sosa, pola limuna)
 • začin za meso (origano, bazilikum, majoran, timijan)
 • glavica luka (seckana na kolutiće)
 • paradajz (seckan na kolutiće)
 • krastavac
 • dva do tri krompira za pomfrit
 • somun (praktičniji je duguljasti) ili tortilje
 • kečap
 • caciki preliv

Način pripreme

Ko je jednom boravio u Grčkoj i probao giros, stekao je neizmernu ljubav prema toj prelepoj zemlji i prema popularnom grčkom specijalitetu girosu.

Dve bitne stvari otežavaju u našim uslovima pravljenje girosa: prvo, sam način pečenja bez specijalnog grila za giros (u Srbiji je misaona imenica nakačiti toliku količinu mesa na gril, čak i da ga posedujemo), a i sama priprema mesa pre pečenja obavijena je velom tajne (kao što i naši Leskovčani kriju tajnu pripreme dobre pljeskavice). Ali, da krenemo od onoga kako ćemo pripremiti meso, a da ono isprženo na suvom tiganju ima ukus i izgled pravog grčkog girosa.

Moja tajna pripreme mesa pozajmljena je od Kineza, što, priznaćete, nema dodirne tačke sa Grčkom. O čemu se radi: meso koje smo namenili za giros isečeno na tračice stavićemo u marinadu od soja sosa (videti piletinu sa kikirikijem na srpski način), uz dodatak senfa i začina za giros. Kada je reč o začinu, ja konkretno imam iz Grčke donesen začin baš za giros, pošto on ovde ne može da se nađe.

Možete sami da izmiksujete začin: on se sastoji od origana, bazilikuma, majorana i timijana, u razmeri četvrtina od svakog sastojka. Što se tiče soja sosa – ako ga ne posedujete, umesto njega možete staviti i limun, ali se mora biti pažljiv – ne više od pola limuna na jedno belo meso, jer će mu veća doza limuna dati kiselost koju ne želimo u ukusu.

Tako pripremljeno meso ostaviti da odstoji bar dva sata u frižideru, uz povremeno mešanje, da se pac ne staloži na dnu posude. Što se tiče odabira mesa, možete koristiti piletinu, svinjetinu, čak i teletinu, jer pac čini da meso bude meko i da se veoma brzo pripremi. Samo prženje neće vam oduzeti više od nekoliko minuta vremena.

Tortilja, sastavni deo girosa, može se naći kod nas, ali ja tu menjam malo koncepciju i ubacujem somun, duguljasti je još i najbolji, zato što mu možemo odseći vrh i nožem ga izdubiti i tako izdubljen napuniti salatom i mesom.

Da konkretizujemo: meso koje je odstojalo dva sata u frižideru bacićemo na vruć tiganj, ako je dobar teflonski, možda i ne treba ulja, ali nećete pogrešiti ako kapnete koju kap. Meso ćete lagano propržiti, u jednom momentu prženja stvoriće se soft koje će pustiti meso, senf i soja sos, ali to ne treba da vas brine. Oni koji vole softanije, slobodno mogu tu da završe sa prženjem, a oni koji vole da meso bude malo više reš, neka sačekaju da soft ispari i da meso malo porumeni. Sva ta priprema neće trajati duže od 5 minuta, bilo koje meso da je u pitanju.

U somun staviti luk sečen na kolutiće, paradajz takođe sečen na kolutiće, krastavac, pržene krompiriće, senf, kečap i caciki, naravno, ne zaboravite i meso. Ovde nastupa vaša individualnost, pa od navedenih začina i povrća izaberite šta više volite.

Dodatak – lepo rashlađeno belo vino i buzuki, dodatno će pojačati ukus ovog girosa.

Vreme za pripremu: 10 minuta

(Sava Kitanović, Beograd)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.