Kuvari otkrili zašto je kafanski gulaš tako poseban: Slast mu daje 1 tajni sastojak

Iskusne domaćice znaju da se gulaš po originalnom mađarskom receptu pravi isključivo od junetine i da bi količinu crnog luka trebalo izjednačiti sa količinom mesa od vrata ili plećke.

Pored toga, da bi gulaš imao poseban ukus, prilikom kuvanja trebalo bi dolivati i crno vino. Krčkanje na nešto nižoj temperaturi ringle obezbeđuje da se svi sastojci i arome lepo povežu, da meso bude mekano i da se topi u ustima.

Ipak, ma koliko da se trude, mnoge domaćice ne uspevaju da naprave gulaš poput onog kafanskog koji ima specifičan ukus.

Pored crnog vina koje lagano dolivaju i koje, kao i količina luka, prati količinu mesa u razmeri 1:1 (litar crnog vina na kilogram junetine), kuvari uvek dodaju 20 grama crne čokolade. Ovaj neočekivani sastojak za slano jelo dodaju u gulaš kad je on već gotov i kad isključe ringlu, a šerpu sa gulašom ostave da se jelo „istišti“.

Zašto je gulaš sa crnom čokoladom tako poseban?

Kako su nam otkrili profesionalni kuvari, crna čokolada je zadužena da ublaži kiselu notu koja ostaje iza podlivanja gulaša vinom.

Ukoliko pravite gulaš od svinjskog mesa, umesto crne čokolade na kilogram svežeg mesa za gulaš dodajte 20 grama mlečne čokolade, takođe pred kraj kuvanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.