Egzotični riblji fileti sa pirinčem

 

Sastojci

  • 2 fileta oslića
  • 3 dl belog vina
  • peršun
  • beli luk
  • 1 pomorandža
  • so, biber
  • pirinač

Način pripreme

Filete isecite na polovine tako da dobijete 4 veća parčeta, stavite ih u šerpu i dodajte 3 dl belog vina, pola kašičice soli, pola kašičice bibera u prahu, kašičicu suvog peršuna iz kesice i pola kašičice suvog belog luka u prahu. Poklopite i dinstajte dok ne ostane oko polovine dodatog vina, recimo desetak minuta.

Ubacite 5-6 parčića (kriške, dela) pomorandže i dinstajte još desetak minuta dok sva tečnost ne ispari. Kada je tečnost isparila, osetiće se slatkasti miris koji potiče od pomorandži koje su se delom raskuvale.

Pirinač (kočanski) je najlakše spremiti tako što na određenu količinu pirinča (recimo, 2 čaše od jogurta dovoljne su za 4 osobe) dodate duplo više vode, u ovom slučaju 4 čaše, dodate kockicu za supu ili dve pune kašičice začina, ako nemate kockicu, malo bibera i sačekate da provri. Mešajte 2-3 minuta, zatim poklopite i sklonite sa ringle. Posle 20 minuta, pirinač je spreman i može se servirati.

Uz jelo možete servirati bilo šta od kiselih salata, npr. kisele krastavčiće ili papriku, kupus salatu…

Napomena: umesto suvog peršuna i belog luka u prahu, možete koristiti i svežu varijantu, a umesto začina može se koristiti i so, mada je smeša začina bolja. Ja sam koristio filete oslića kao najpristupačniju ribu, ali možete kombinovati i sa drugim vrstama, možete koristiti bilo koje belo vino, a ko nije primetio, ovo jelo ne sadrži ni trunku masti.

Pre bilo kakve pomisli da ovo jelo spremate, morate shvatiti da je ono egzotičnog slatko-slanog ukusa i da ljudi koji nisu spremni da eksperimentišu sa svojim čulima ne treba ni da ga spremaju!

Vreme pripreme: 30 minuta

(Miloš Andrijević, Kruševac)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.