U trendu

Pečeni som

Sastojci

  • meso od soma teškog između 4 i 5 kg
  • pakovanje posnih njoka sa bosiljkom
  • ulje
  • morska so
  • sok od limuna

Način pripreme

Meso se pažljivo skine i dobje se jedan komad od oko dva do dva i po kilograma. Skidanje mesa je pipav posao koji se mora raditi strpljivo, a nož mora biti jako oštar.

Pošto je odstranjena glava i dobar deo repa, a utroba već očišćena kod prodavca – ako kojim slučajem nije utroba izvađena onda se ona prvo očisti – onda od vrata počnete da zasecate meso iznad kičme i lagano, malo no malo, odvajate ra od glavne kosti.

Kad se to uspeli, sad pažljivo prepipate meso rukom i izvadite preostale velike kosti. Time ste veliki deo posla završili. Dobili ste jedan veliki i deblji komad soma.

Podmažete pleh uljem i pospete morskom solju. Komad soma dobro isperete pod mlazom hladne vode i onako vlažnog stavite ra na pleh.

Pokrijete pleh folijom i pečete na 250 stepeni desetak minuta. Zatim izvadite pleh, smanjite vatru na 200 stepeni, skinite foliju i vratite pleh u rernu na još jedno pola sata.

Som je masna riba – ali pošto je riba, onda se može jesti u vreme posta pa je dobro da se duže peče.

Kad se prvi put izvadi pleh, onda se stavljaju njoke u vodu da se obare. Njoke se pripremaju prema uputstvu koje piše na pakovanju.

Som se iznosi na sto u jednom komadu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar