Razlivača – starinsko jelo

Testo

 • 4 krompira
 • so
 • voda
 • brašno po potrebi (oko 1/2 kg)
 • 1/2 praška za pecivo

Preliv

 • 1 čaša pavlake ili 100 grama kajmaka

Način pripreme

Narendati i posoliti krompir. Ostaviti ga desetak minuta da pusti vodu.

Dodati brašno i vodu tako da se dobije žitko testo. Na kraju umešati prašak za pecivo. Pleh dobro podmazati uljem, ili, još bolje, staviti papir za pečenje.

Masu razliti u najveći pleh od rerne na debljinu 2-2,5 cm i peći na jakoj vatri.

Može da se jede bez ičega, a lepše je ako se još vruće premaže pavlakom ili kajmakom. Ovo je starinsko jelo, naročito siromašnijih slojeva.

Vreme pripreme: 35 minuta

9 komentara
 1. Tatjana Ivanović

  Draga Vesna, zaista prvi put pišem bilo kakvu poruku, ali nisam odolela da Vas pohvalim kao vrhunsku domaćicu. Kad tražim bilo koji recept – da bih ga uzela u razmatranje, mora imati Vaše ime i prezime. U rerni mi je razlivača. Veliki pozdrav.

 2. Duška Kanacki

  Draga Vesna, ovo davno nameravam da napravim, ali svaki recept koji sam dobijala nije bio taj. Mislim da je to to. Sutra pravim. Pozdrav.

 3. Vesna Đokić

  Draga Antigona, vode stavljam otprilike da bude žitka masa, a soli 1 kašičicu. Moj savet je da svako proba malo testo, pa posoli po ličnom ukusu. Kod mene u kući se jede manje slano, tako da nisam sigurna da li bi se vama ova količina soli dopala. Savetujem ti da probaš ovo jelo, odlično je za večeru ili doručak. Pozdrav.

 4. Antigona Halili

  Draga Vesna, reci mi, molim te, količinu vode koja treba da se doda i količinu soli. Unapred hvala na lepim receptima.

 5. Vesna Đokić

  Draga Tina, u pravu ste. Izvinjavam se na propustu, ali sa ovoliko godina neke stvari mi se podrazumevaju. Ubuduće imaću u vidu i vas mlade žene. Inače, razlivača, ili kako Bosanci kažu razljevuša, peče se na jakoj vatri, 220 stepeni, dvadesetak minuta, dok ne dobije zlatnobraon koricu. Inače, tačnu minutažu nije moguće dati, jer različiti šporeti različito peku. Pečenje u rerni koja ima ventilator obično traje nešto kraće od onih klasičnih, zato tokom pečenja slobodno otvorite i pogledajte. Puno sreće!

 6. Vesna Đokić

  Recept koji sam objavila dobila sam od stare Glamočanke, bake Jovanke. Naravno, ne sumnjam da je krompir iseckan na kockice u razlivači ili razljevuši, kako je još zovu, dobar. U kuvanju, inače, treba pustiti mašti na volju, tako da su sve varijacije moguće. Srdačan pozdrav!

 7. Tina Panić

  Poštovana Vesna, uvek izostavite na koliko stepeni i koliko minuta se sprema određeno jelo, a to je veoma bitno, pogotovo za mlade žene koje nisu vične spremanju. Pozdrav!

 8. Dajana Sakota

  Drago mi je da se neko setio ovog starinskog jela. Ja ga pravim tako što krompir iseckam na kockice. Sve drugo je isto. Kada se sve ispeče, zalijem prokuvanim mlekom ili vodom sa malo ulja i soli. Najlepše je kada se tako vruće iskida i prelije sa dosta pavlake u koju iseckam beli luk. Prijatno!

 9. Mirjana Mitrović

  Čini mi se da je ovo prelepo, a i brzo se pravi. Dobro je za ljude koji rade puno, brzo se priprema, a i hranljivo je.

Napišite komentar