Starinsko jelo od belog i crnog luka („čomlek“)

Sastojci

 • 600 grama telećeg mesa bez kostiju
 • 600 grama crnog luka
 • 6 glavica belog luka
 • 2 kašike ulja
 • so, biber, sirće

Način pripreme

Odabrati manje glavice belog i crnog luka, pa meso iseći na komade veličine jedne glavice luka. Crni luk oljuštiti, oprati i ostaviti celu glavicu. Glavicu belog luka očistiti od spoljne opne, oprati je i ostaviti celu. Uzeti zemljani ili tučani sud pa ređati u krug: komad mesa, crni luk, meso, beli luk i tako redom dok se sav materijal ne utroši.

Posoliti, staviti 5-6 zrna bibera, poprskati uljem, naliti vodom i šoljicom sirćeta. Voda treba da pokrije luk i meso. Sud dobro poklopiti – vezati folijom ili pregament papirom. Kuvati na sasvim tihoj vatri i ne otvarati pre zaršetka kuvanja.

4 komentara
 1. Marijana

  Interesuje me ovo oko belog luka, kažete da treba skinuti samo spoljnu opnu, a šta sa unutrašnjom, da li se ona raspadne ili šta?

 2. Gordana Mitić

  Sviđa mi se komentar gospođe iz Vranja, taj recept ću isprobati, jela sam to kao mala i mi smo to zvali kiseli krompir.

 3. Verica Jovčić

  Postoji i posna varijanta ovog jela kada se umesto mesa stavi krompir očišćen i isečen krupnije, doda se još nekoliko suvih crvenih paprika i sitna aleva paprika, kao i 2-3 lista lorbera. Umesto sirćeta može se staviti i belo vino. Kuva se na tihoj vatri dobro zatvoreno (prema starom originalnom receptu, poklopac se po celom obodu lepio sa mešavinom brašna i vode). Ovo jelo se kod nas zove papazjanija.

 4. Aziz Muminović

  A vrijeme kuhanja? Mora da je i to važno. Inače je recept zadovoljiv.

Napišite komentar