U trendu

Više od zdravog napitka: Mnogi se kunu u čaj od ovog čudotvornog praha

Sigurno ste već čuli za mača (matcha) čaj, ako ga niste već i probali. Sve više ljudi ga koristi za piće, ali i u ishrani zbog brojnih benefita. Mača čaj je tradicionalni japanski zeleni čaj koji se odlikuje posebnim načinom uzgajanja i obrade.

Pravi od mladih listova čaja Camellia sinensis, koji se pokrivaju 30 dana pre žetve da ne bi bili izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti. To rezultuje povećanom proizvodnjom hlorofila, aminokiselina i daje biljci tamnozelenu nijansu. Nakon što se listovi uberu, samelju se u fini prah poznat i kao mača prah.

Benefiti mača čaja

Visok nivo antioksidanata – Mača čaj je bogat antioksidansima, posebno epigalokatehin galatom (EGCG). Ovi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i slobodnih radikala.

Povećava energiju i poboljšava koncentraciju – Sadrži kofein, ali i aminokiselinu L-teanin, koja može ublažiti učinke nervoze i poboljšati koncentraciju. Ovaj balansirani efekat kofeina i L-teanina pruža energiju bez izazivanja nervoze ili naglog pada energije.

Podrška metabolizmu – Neke studije sugerišu da mačamože pomoći u poboljšanju metabolizma i podržavanju procesa mršavljenja. Ovo se pripisuje kombinaciji kofeina i drugih jedinjenja prisutnih u prahu mače.

Detoksikacija – Zbog načina uzgoja i obrade, mača može biti korisna u detoksikaciji organizma. Hlorofil takođe pomažeu eliminaciji toksina i teških metala iz tela.

Podrška imuno-sistemu – Antioksidansii, uključujući EGCG, pružiti jačaju imunološki sistem i pomažu u borbi protiv infekcija.

Načini konzumacije

Mača čaj: Klasičan način pripreme čaja uključuje mešanje praha s vodom pomoću posebne ručne mutilice od bambusa koja podseća na metlicu, poznate kao časen (chasen). Ova metoda čini maču gustom i penastom.

Dodaci ishrani: Mača se često koristi i kao sastojak u raznim receptima, poput smutija, kolača, sirovih torti ili sosova, pružajući tako raznovrsne načine uživanja u njenim benefitima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.