Caciki – grčka salata

Sastojci

 • 1 kg pavlake
 • 2 krastavca
 • 2 glavice belog luka
 • so
 • pola čaše maslinovog ulja
 • sirće

Način pripreme

Krastavce oljuštiti i izrendati, pa ih staviti u posudu za ceđenje makarona da bi se dobro ocedili od vode i posuti ih jednom kašikom soli. Beli luk sitno izrendati. U posudu staviti pavlaku, dodati dobro isceđen krastavac i beli luk, pa polako mešati kašikom postepeno dodajući ulje i kašiku sirćeta.

(Glykeria, Beograd)

9 komentara
 1. D. K.

  Hvala, Nevenka, bila bih srećna da posetite svi Grčku i da probate naše specijalitete.

 2. Nevenka Rudović

  D.K., bravo za komentar! Pozz.

 3. D. K.

  Niko ne zna bolje od Grka recept od tzatziki, a to čuvamo dobro.

 4. Zoran Vuković

  Tzatziki se pravi tako što se krastavac izrenda, te se stavi u cjediljku od špageta, posoli se i dobro ocijedi, a bijeli luk se očisti i dobro i sitno se samelje. Sve to pomiješati u punomasnoj pavlaci. Tako sam pravio u Grčkoj u jednoj taverni.

 5. D. K.

  To se zove tzatziki, a mi u Grčkoj to pravimo samo sa jogurtom!

 6. Dušan Živić

  Sever Grčke dodaje i mirođiju u salatu, dok je u ostatku Grčke jako retko stavljaju. Sve je uglavnom dobro. Samo bih dodao da se krastavac renda na sitno rende, a da se sok krastavca prosipa, jer kvari ukus salate. Odnos je malo drugačiji. Na jedan veliki krastavac idu dve crvene (punomasne) pavlake, a ukus je jos bolji ako se doda i beli luk u prahu. Služi se tek pošto je salata odležala pola sata u frižideru, zbog mirisa.

 7. Keni Marš

  Pravo letnje osveženje.

 8. Zoran Habaht

  Recept i komentar su dobri, čak imaju veze sa originalom, jer sok krastavca služi kao zamjena za vodu, jer dodaje aromu, a ako je nekome prejako maslinovo ulje, koristi se mješavina sa suncokretovim uljem u razmeri pola-pola. Pozdrav! Svako dobro!

 9. Svetozar Tatić

  U caciki salatu ide samo sok od krastavca, doda se mirođije i malo maslinovog ulja, drugo je sve u redu.

Napišite komentar