U trendu

5 jednostavnih trikova uz koje će vam kuhinjski noževi ponovo biti oštri

Kad tad dođe vreme kada je potrebno naoštriti kuhinjske noževe, nemate alat potreban za to, a ni vremena da noževe nosite kod profesionalnih oštrača.

Šta raditi u tom slučaju?

Bez brige – oko vas postoje razne stvari koje mogu zameniti oštrač – i dobro naoštriti nož.

Zaista, istina je da je u tim očajničkim situacijama moguće koristiti svakodnevne predmete kako bi nož ponovno postao oštar.

5 načina za oštrenje noža bez ikakve opreme za oštrenje…

Šoljica za kafu

Šoljicu za kafu možete koristiti kao kamen za oštrenje? Verovatno znate da je većina površine šoljice ispolirana, a dno šoljice, deo koji dodiruje sto, je obično prilično hrapav. To možda ne važi za sve šoljice, ali obično stare šoljice imaju ovu oštru kružnu površinu na dnu. Ta površina može biti improvizovani grubi kamen i možete ga koristiti za oštrenje noža, piše 24sata.hr

Evo kako to učiniti:

1. korak: pronađite staru šoljicu koja je na dnu prilično gruba.

2. korak: šoljicu postavi tenaopako na tvrdu površinu (sto je obično u redu). Pazite da površina nije previše klizava. Ako jeste, možete staviti komad tkanine ili drvenu dasku za sečenje ispod šoljice

3. korak: uzmite nož i stavi ga pod uglom od 10 ° prema hrapavoj površini šoljice.

4. korak: pazite da povlačiš po šoljici celu dužinu oštrice pazeći da zadržiš isti ugao između šoljice i noža.

5. korak: podignite nož, okrenite ga i ponovite za drugu stranu oštrice.

6. korak: ponavljajte sve dok ne osetite da je nož oštar .

Ova će se metoda pokazati vrlo korisnom kad nemate ništa drugo osim šoljice. Neverovatno je kako jednostavni, svakodnevni predmeti mogu obaviti toliko zadataka. Ovaj trik takođe funkcioniše sa keramičkim tanjirom ili posudom, jer je dno tih predmeta slično onome od šoljice za kafu.

Upotreba turpije za nokte.

Turpije za nokte, kao što verovatno znaš, prilično su grube i vrlo su slične teksture stvarnih kamenčića za oštrenje koji se koriste za oštrenje noževa. Ovaj trik bit će ti spasiti život ako nemaš ništa drugo sa sobom te, na primer, kreneš na dugačko planinarenje.

Evo nekoliko koraka:

1. korak: turpiju za nokte stavi na tvrdu površinu, hrapavu stranu okreni prema gore (bilo koja tvrda površina, poput stola biće dobra podrška). Razlog ovog koraka je taj da ne stavljaš na koleno i oštriš tamo. Na bedrima imate vrlo važne arterije koje nikako ne želite oštetiti!

2. korak: uzmite nož i stavi ga pod uglom od 10 ° prema površini turpiju, s oštricom usmerenom od vas.

3. korak: povlačite nož od sebe, a drugom rukom držite turpiju na mestu.

4. korak: pomerajte nož tako da zahvatite celu dužinu oštrice i zadržite isti ugao oštrenja po celoj dužini.

5. korak: okrenite nož i ponovite sve za drugu stranu oštrice.

6. korak: ponavljajte dok ne osetite da je nož dovoljno oštar.

Korišćenje ravnog kamena

Da, možete upotrebiti običan kamen umesto kamena za oštrenje. Ključ ovoga je pronalazak lepog, relativno glatkog, ravnog kamena koji će obaviti posao. Podmazivanje vodom, uobičajena tehnika pri korištenju kamena za oštrenje, može dati bolji rezultat.

Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti:

1. korak: pronađite glatki, relativno ravni kamen i očistite ga vodom. Ako nije prljav, opet ga isperite vodom tako da ga navlažite, kao kamen za oštrenje.

2. korak: postavite nož pod uglom od 10 ° prema površini kamena, okrenut od sebe.

3. korak: jednim glatkim pokretom povlačite nož od sebe tako da prođe po kamenu celom dužinom oštrice. Okrenite  nož i povucite ga natrag, ovaj put oštreći drugu stranu oštrice.

4. korak: ponavljajte sve dok oštrica ne postane oštra te pri tome pazi da izoštriš obe strane podjednako.

Korištenje brusnog papira

U ovoj metodi za oštrenje noža koristite hrapavost brusnog papira. Ima sličnu hrapavost kao kamen za oštrenje i dobro je kratkotrajno rešenje ako nemate nikakvu priručnu opremu za oštrenje. Jedan trik koji se preporučuje ako koristite ovu metodu, jeste montiranje brusnog papira na komad drveta koji ima ravnu površinu. To može biti dobar improvizovani kamen za oštrenje.

Evo sledećih koraka:

1. korak: savijte komad brusnog papira ili postavite na komad drveta kako bi oblikovali pravougaonu površinu s nekom visinom iznad površine podrške.

2. korak: postavite brusni papir ili blok brusnog papira na tvrdu površinu. Razlog ovog koraka je taj što morate izbegavati oštrenje na kolenu.

3. korak: uzmite nož i stavite ga pod uglom od 10 ° prema površini brusnog papira, oštrica je usmerena od vas.

4. korak: udaljite se, „uđite“ u brusni papir, a drugom rukom držite presavijeni brusni papir ili blok brusnog papira na mestu.

5. korak: napravite potez celom dužinom oštrice, zavisno od toga koliko brusnog papira imate, i zadržite isti ugao oštrenja po celom papiru.

6. korak: okrenite nož i vratite ga prema sebi pomoću iste tehnike kako biste oštrila drugu stranu oštrice.

7. korak: ponavljajte dok ne osetiš da je nož dovoljno oštar.

Korišćenje kožnog kaiša

U redu, ovo se malo razlikuje od ostalih metoda i pomagala. Trebali bi da upotrebite kaiš ili neku vrstu kožnog kaiša. Ako je tvoj nož oštar i želite da ostane takav, ali nemate ništa drugo korisno osim kožnog kaiša, upotrebite ga za metodu oštrenja za održavanje.

Ako to radite dovoljno redovno, potencijalno bi nož mogli da održite oštrim puno duže nego inače. Naravno, ovaj bi trik bolje funkcionisao s grubim kaišom. Takođe se preporučuje korišćenje starog kaiša jer ne želite da oštetite svoj potpuno novi skupi kožni kaiš ako morate da naooštite nož na terenu.

Dakle, koje korake trebate preduzeti?

1. korak: stavite kaiš na tvrdu površinu .

2. korak: stavite nož pod uglom od 10 ° prema kožnom kaišu, s oštricom okrenutom prema sebi.

3. korak: povucite nož na kaišu, dalje od sebe, zadržavajući isti ugao tokom povlačenja, s jednim glatkim pokretom.

4. korak: povlačite tako da prekrivate celu dužinu oštrice.

5. korak: podignite nož, okrenite ga i povucite natrag prema sebi, oštrica je okrenuta od vas, istom tehnikom kao da oštrite drugu stranu oštrice.

6 korak: ponavljajte otprilike 10-15 minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar