U trendu

Caka profesionalaca: Najbolji hrskavi pomftit na svetu, probajte jednom i uvek ćete ga tako praviti

Za savršen pomfrit rešenje je da se krompir priprema tri puta – jednom u ključaloj vodi, jednom u hladnijem ulju, i na kraju pržiti u toplom ulju.

Stručnjaci posebno naglašavaju da je veoma bitna temeraturu ulja. Kada se krompir prži na nižoj temperature ulja, prenos toplote se odvija sporije. Nije dobro da ulje bude previše vruće, smatraju.

„Korištenje jako vrućeg ulja dobro deluje na to da pomfrit postane hrskav i smeđ, ali postoji opasnost da unutrašnjost ostane živa“.

Stručnjaci preporučuju da pomfrit kuvamo između pet i 10 minuta dok se ne skuva do kraja. Da se ne bi potpuno raspali komadi kromira, treba dodati kašiku ili dve sirćeta u vodu, jer to usporava razgradnju pektina i osigurava da zadrže svoju strukturu. Zatim ga posušiti, staviti na poslužavnik da odstoji u zamrzivaču najmanje jedan sat.

Iako ovo može izgledati kao neobičan i dugotrajan korak, zapravo služi u dve važne svrhe – uslovi u zamrzivaču izvlače svu dodatnu vlagu koja je možda apsorbovana tokom ključanja. Drugo, kako se krompir zamrzava, formiraju se mali kristali leda koji će krompiru dati „pahuljastu“ unutrašnjost.

Kada se ovaj deo završi, sledi prženje u dubokom ulju u relativno hladnom tiganju dok ne počne da postaje hrskav i svetle boje. Zatim kad se malo prohladi, staviti ga u toplo ulje, jer na visokoj temperaturi pretvara želatinizovani sloj u suvu, hrskavu koru. Nakon otprilike pet minuta pomfrit će biti zlatnosmeđe boje i hrskav. Na kraju, posoliti ih i poslužiti.

(Espreso/magazin.novosti/K.L.S)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.