U trendu

Celog života pogrešno kuvamo čaj?

Kuvanje čaja je bar prosto, stavite vodu na ringlu, sačekate da provri i dodate čaj po želji… E, pa, tu grdno grešite, bar tako tvrde engleski eksperti za čaj.

Naime, profesionalni tester hrane i pića, Martin Izark je izavao pravi haos na internetu kada je izjavio da je ogromna greška koristiti ključalu vodu u pripremi čaja.

“Vreme je da razotkrijemo mit o ključaloj vodi. Previše vruća voda ubija najvažnije sastojke čaja, i ostaje vam samo jak ukus suvog, osiromašenog tanina. Ako kesice čaja ostavite predugo u proključaloj vodi, čaj će imati ukus kao voda iz kupusa”, rekao je Izark.

On napominje da bi idealna temperatura vode trebalo da bude oko 80 stepeni Celzijusa.

Sa njim se slaže i Edvard Esler, vlasnik prodavnice čaja, koji kaže da prosto nije istina da vam je potrebna prolkjučala voda za pripremu, kao i da mnoge vrste čaja imaju bolji ukus sa vodom na malo nižim temperaturama.

Na primer, savršena temperatura vode za pripremu zelenog čaja je između 50 i 65 stepeni Celzijusa.

A ako niste sigurni kako da dođete do idealne temperature od 80 stepeni, eksperti predlažu korišćenje hladne vode – u proseku na svakih 10 odsto dodate hladne vode, vruća voda se ohladi za desetak stepeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.