U trendu

Dodajte 1 sastojak u testo, kifle i hleb ostaće sveži mnogo duže

Niko ne voli hleb i peciva „od juče“, pa čak ni star nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svež, misleći na to da li je skoro izašao iz rerne.

U radnjama se svežina proverava „pipanjem“, odnosno pritiskanjem peciva, pa tako ćete u svakoj prodavnici videti takozvane „profesionalne pipače“, obično starije ljude koji ovom tehnikom proveravaju na desetine hlebova pre nego što se odluče za jedan i to obavezno onaj koji su najmanje pritiskali.

Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – svež je. Ukoliko ostane „spljošten“, bolje da ga zaobiđete.

Ako pripremate hleb kod kuće, verovatno ste primetili da obično brže ostari i počne da se mrvi nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari, pa su testa dugo svježa i meka poput pamuka?

Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci.

„Rok trajanja pekarskih proizvoda, hlebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hljeb dugo ostaju sveže i ne mrve se“, objašnjava profesionalni kuvar iz „Haggis Pub & Kitchen“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)