U trendu

Evo kako pravilno zamrznuti i odmrznuti testo: 1 stvar je najbitnija

Temperatura na kojoj ga odmrzavamo igra ključnu ulogu

Sigurni smo da, među vama, ima mnogo ljubitelja testa. Istini za volju, ono je, ukoliko se dobro pripremi, zaista preukusno.

Domaće je, podrazumeva se, i najukusnije i najkvalitetnije.

Ali šta kada umesite više nego što vam je potrebno?

Jednostavno ga zamrznite i iskoristite ga sledeći put za pravljenje slatkog i slanog peciva.

Ono što je važno, pre nego ga stavite u zamrzivač, jeste da testo bude dobro umešeno.

Ukoliko imate kutiju, stavite testo u nju, ali će vam, svakako, poslužiti i kesa. Obavezno vodite računa da je dobro zatvorite, kako u njoj ne bi ostalo vazduha. Kada ste sigurni da ste to uradili, možete da je stavite u zamrzivač.

Kada vam sledeći put bude zatrebalo testo, izvadite ga iz zamrzivača, ali ga ostavite da se samo odmrzne. Ukoliko budete ubrzavali proces, stavljanjem u mikrotalasnu, ili u rernu na nisku temperaturu, rizikujete da testo ne naraste tokom pečenja. Takođe se ne preporučuje ni stavljanje kese sa testom u šerpu za toplu vodu, jer će se, na taj način, odmrznuti samo spoljašnjost test. Dakle, najbolje je da ga ostavite da se samo otopi na spoljašnjoj temperaturi.

Kada se u potpunosti bude otopilo, bez obzira na to što u njemu ima kvasca ili praška za pecivo, ne morate da čekate da nadođe, već samo oblikujte pecivo i stavite da se peče.

Ako ste na vreme izvadili testo, onda je bolje da ga odmrzavate postepeno u frižideru, ali ne škodi ni kada se odmrzava na sobnoj temperaturi. Smrznuto testo ima iste kvalitete kao i sveže. Ono što je bitno jeste da ne odmrzavate testo u veoma toploj sobi, jer će tada njegov gornji deo početi da raste, a unutrašnjost neće moći da se odmrzne.

Kada ga odmrznete, izvadite ga iz kese, dobro ga umesite i ostavite ga da se opusti neko vreme. Pecite ga u zagrejanoj rerni na potrebnoj temperaturi – najprikladnija temperatura za testo je između 170°C i 190°C.

Pre zamrzavanja testa, možete ga malo ohladiti da se ne diže previše. To se postiže dodavanjem u testo kašike sitno zgnječenog leda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.