Gajenje i konzerviranje začinskog bilja

Budući da se začinsko bilje koristi samo zdravo i čisto, najpouzdanije je da pokušate sami da ga uzgajate – bilo u svojoj bašti bilo, ako vam uslovi to ne dozvoljavaju, a radi se o niskom začinskom bilju poput ruzmarina, peršuna ili majčine dušice – u saksijama na kuhinjskom prozoru.

Većina aromatičnog bilja sadržaće veći procenat eteričnog ulja, a to znači i snažniju aromu ukoliko se malo prehranjuje. Svaka vrsta bilja ima specifičnosti, pa samim tim i pravila u vezi sa gajenjem.

 • Tako se žafija sadi u martu, i to u saksije, a od maja se presađuje na otvoreno. Pošto se žalfija razvija u nizak drvenast grm, poželjno je da između biljaka ostavite razmak od oko 30 cm.

 • Peršun je dvogodišnja biljka. Pošto mu treba dugo da proklija, može se sejati najpre u saksijama, a inače se seje u martu na otvorenom. Otporan je na mraz, pa ako ga tokom zime prekrijete suvim šibljem, u rano proleće možete brati sveže listove. Peršun svake godine morate saditi na drugom mestu.

 • Mirođija se sadi od aprila do juna na dobro nađubrenom zemljištu koje je izrazito osunčano. Ukoliko je samo jednom cvetala i oplodila se, žalfija će se ubuduće sama širiti.

 • Bosiljak je jednogodišnja biljka. Bosiljak treba gajiti na osunčanom mestu i na zemlji bogatoj hranljivim materijama, a zahteva i dosta vode.

 • Ruzmarin možete gajiti u vrtu ili u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru. Žbun ruzmarina je veoma dekorativan. Ruzmarin traži siromašno, ali propusno tlo. Voli toplotu, pa se zimi obavezno unosi u kuću i čuva na hladnom, ali svetlom mestu i umereno zaliva.


  Ukoliko ste sami odgajili svoje začinsko bilje, da biste ga imali i preko zime, morate pristupiti konzerviranju. Najpouzdaniji način konzerviranja ovog bilja jeste sušenje. Da biste ga osušili, možete povezati strukove bilja konopcem ili ih kačiti okrenute naopačke i držati na nekom suvom, senovitom, ali promajnom mestu. Možete ga poređati i jedno do drugog, na čistu podlogu (papir ili čaršav), a zatim ga staviti na toplo mesto (ne direktno izloženo suncu) i zaštićeno od vetra.Treći način sušenja jeste da strukove bilja poređane u plehu sušite u poluotvorenoj rerni zagrejanoj najviše na 40 stepeni.


  Začinsko bilje može se nekoliko dana čuvati sveže u frižideru, ako ga dobro operete, ocedite i stavite u plastičnu kutiju, dok zamrznuto može da traje i duže od šest meseci.

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.