U trendu

Kako da odmrznete meso za samo 5 minuta: Kuvari otkrili caku koju malo ko zna

Ovaj trik koriste u restoranima

Zaboravili ste izvaditi iz zamrzivača meso koje planirate pripremiti za današnji ručak?

Bez brige, nudimo vam odličan savet za obavljanje ove naizgled nemoguće misije u tren oka.

Za ‘prirodno’ odmrzavanje mesa trebaće vam osam sati, na sobnoj temperaturi upola manje, a s ovim trikom samo 5 minuta. Pritom treba znati da trik ne podrazumeva korištenje mikrotalasne.

Odmrzavanje u mikrotalasnoj vrlo je popularan, ali rizičan potez kada nemate vremena za dugotrajnu proceduru. Naime, teško je odrediti vreme za koje će mikrotalasna odlediti šniclu ili neki drugi komad mesa, a pritom ga neće početi kuvati.

Umesto toga, upotrebite ovo:

  • 2 metalna lonca
  • komad mesa
  • prozirnu plastičnu foliju ili kesu
  • vodu iz česme

Postupak:

1. Postavite jedan lonac na dno s vrhom prema gore, u prozirnu kesu stavite šniclu koju želite odlediti, a s drugim loncem poklopite komad mesa.

2. U drugi lonac ulijte vruću vodu, pa pustite da se meso ovako odleđuje 5 minuta. Možda ćete morati produžiti vreme držanja mesa pod loncem ako je u pitanju deblji komad šnicle

3. Izvadite iz vrećice i pripremite meso na uobičajen način.

Pogledajte ovu proceduru.

Zašto ovaj trik pali?

Metal, posebno aluminijum, je odličan provodnik toplote. Komad mesa između dva metala, te u kombinaciji s masom vode koja pritiska površinu proteina brže će dosegnuti sobnu temperaturu.

Na ovaj način možete odmrznuti tanje šnicle od piletine, crvenog mesa ili ribe, kao i mleveno meso koje je razvučeno na plitkoj podlozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)