U trendu

Morate brzo da odmrznete meso? Ovo su tri najbezbednija načina

Smemo li odmah spremati smrznuto meso? Da li je bezbedno odlediti ga u mikrotalasnoj?

Pre svega, morate znati kako meso prvo morate da uklonite s bilo kakvih plastičnih ili tacni od stiropora u koje je upakovano, zatim ga stavite na tanjir kako hemikalije s plastike ne bi prešle na meso. Pripremajte meso odmah nakon otapanja.

Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odmrznuti u frižideru, a to je ujedno i najsigurnija metoda. Potrebno je izvaditi ga iz kese ili ambalaže i staviti na tanjir kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije. Ali, kada ste u žurbi, stručnjaci preporučuju dva načina odmrzavanja – hladnom vodom ili još bolje, u mikrotalasnoj  pećnici.

Jedna od većih grešaka je odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. To su idealne okolnosti za stvaranje bakterija.

Ako i vi želite da se rešite onih zaliha koje mesecima čuvate u zamrzivaču, ovo su četiri najsigurnija načina za odmrzavanje mesa:

Frižider

Crveno meso i živinu nikada ne treba odmrzavati na sobnoj temperaturi – površinski deo će se zagrijati brže od unutrašnjosti i podstaći rast bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, frižider je najsigurnije mesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mleveno meso i živinu. Postavite paketiće mesa na tanjir i stavite u donji deo frižidera.

Brzina odmrzavanja u frižideru zavisi od količine mesa pa će se tako kilogram mlevenog goveđeg mesa može odmrzavati ceo dan, a veći odresci i komadi s kostima čak dva do tri dana.

Odmrznuto meso i perad mogu se sigurno čuvati u frižideru najviše pet dana pre pripremanja, podseća Karen Blejksli s Državnog Univerziteta Kanzas.

Hladna voda

Meso stavite u kesu pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, u zavisnosti od veličine komada. Kao i kod otapanja u frižideru, gde je takođe hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom pre otopiti nego u frižideru. Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena. Ali taj način nije baš tako idealan. Potrošićete puno vode, a ona je dragocena. Osim toga, ako kesa u kojoj je meso nije čvrsto zatvorena, površina će biti mljackava, a i takođe se mogu stvoriti bakterije.

Mikrotalasna pećnica

Iako je to najbrži način odleđivanja mesa, ako ne poznajete pećnicu i ne procenite koliko je potrebno za jedan komad, ivice mesa će se skuvati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.

Na žalost, ni otapanje hladnom vodom ni mikrotalasna pećnica nisu najpouzdaniji, ali ako s vremenom tačno proučite koliko je mikrotalasnoj potrebno da meso bude propisno otopljeno, ona je najbolji izbor kada ste u žurbi. Uvek meso stavite na tanjir i izvadite iz pakovanja pre odmrzavanja jer i tu važe osnovna pravila korišćenja mikrotalasne pećnice, a čim ga odmrznete, započnite s kuvanjem.

Meso će se u mikrotalasnoj pećnici vrlo brzo odmrznuti ali to neće biti ravnomerno otapanje koje se dobija otapanjem u frižideru ili hladnoj vodi. U nekim se slučajevima neki delovi mesa mogu kuvati i isušiti, dok se ostali delovi još odmrzavaju. Stoga ako odmrznete meso u mikrotalasnoj, odmah ga skuvajte.

Kuvanje smrznutog mesa

Pečenje smrznute piletine ili drugog mesa jedan je od najsigurnijih načina pripreme, jer se prvo zagreva spoljni deo, a dužim kuvanjem zagreva se i unutrašnjost. Svakako treba izbegavati prženje ili pečenje velikih komada smrznutog mesa i živine te samo pazite da se se meso dobro termički obradi kako bi se eliminisale sve bakterije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar