U trendu

Koliko puta možete koristiti isto ulje za prženje: Iznenadiće vas odgovor čuvenog kuvara

U kolumni posvećenoj „kulinarskim zagonetkama“, koju redovno objavljuje The Guardian, korisnik je tražio pojašnjenje o ulju za prženje, a neki poznati engleski kuvari su smislili da odgovore na pitanje. Prvo, Tom Hant, nagrađivani kuvar, pisac i aktivista koji radi na zaštiti biodiverziteta i promovisanju jednakosti podizanjem svesti o pitanjima koja utiču na naš sistem ishrane, uključujući otpad.

Pošto su za prženje potrebne visoke temperature, kuvar predlaže da se prvo izabere ulje sa visokom tačkom dimljenja. Tu spada i ekstra devičansko maslinovo ulje, koje ne treba odbaciti zbog izuzetnog ukusa i preporučuje se upravo zbog „više tačke dimljenja nego što mnogi misle“.

Važno je, ako nameravate da ponovo upotrebite ulje, da obratite posebnu pažnju na hranu koju kuvate. Najvažnije je da ulje ne gori i ne dimi, u tom slučaju se mora baciti. Nakon prvog prženja, Hant dozvoljava da se ulje potpuno ohladi, a zatim ga filtrira kroz fino sito i gazu, pre nego što ga stavi u zatvorenu posudu na tamno mesto.

Drugi kuvari koriste druga ulja i druge sisteme za skladištenje ulja za prženje. Kuvarica i spisateljica Romi Gil ide majčinim stopama i svoje iskorišćeno suncokretovo ulje stavlja u staklenu teglu, dok Četna Makan svoje drži u tiganju sa poklopcem, filtrirajući ga neposredno pre upotrebe.

Ali koliko puta se filtrirano ulje može ponovo koristiti? Nekoliko puta, u zavisnosti od slučaja i stanja ulja, o čemu se uvek mora voditi računa. Ne bi trebalo da postane previše tamna ili penasta ili da ima bilo kakav sediment. Naročito ako počne da miriše, svakako je vreme da ga bacite. Chef Gill ga koristi čak šest puta za svoja vegetarijanska jela, Makan ga koristi i do pet puta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.