U trendu

Mnogi prave istu grešku kada kuvaju gulaš: Evo šta treba da uradite da bi meso uvek bilo meko i sočno

Najvažniji savet za savršen gulaš

Kod nas je gulaš, bez svake sumnje, jedno od omiljenih jela „na kašiku“ koje su spremale i naše bake. Uglavnom se sprema od goveđeg mesa koje se dugo krčka, začina poput crnog luka i paprike koja je neizostavni deo recepta.

Da bi vam gulaš bio savršenog ukusa, potrebno je da odaberete prave delove govedine. But spada u jedan od boljih izbora zato što je ovaj deo mesa čvrst i žilav pa je pogodan za dugo krčkanje. Takođe, meso sa plećke odličan je izbor zbog veče žilavosti, ali i srednjeg sadržaja masti.

Meso sa plećke jedno je od najpopularnijih izbora za gulaš, zato što ovaj deo mesa sadrži više kolagena, pa će ostati mekši i sočniji i posle dugog kuvanja. Goveđe meso sa prsa dobar je izbor iz istih razloga.

Ključ je u odabiru delova mesa koji su žilaviji, odnosno sadrže visok sadržaj kolagena. Kolageni, kao i ostali proteini u njima, razlažu se i pretvaraju u želatin tokom dugog krčkanja, što čini meso mekšim i sočnijim, a samim tim i gulaš je boljeg ukusa!

Preporučljivo je da obrišete meso ubrusom pre nego što ga posolite i pobiberite. Nikako ne skraćujte vreme krčkanja na laganoj vatri, ono minimum treba da traje 2 sata, piše Stvar ukusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)