U trendu

Na ovom ulju nikako ne smete da pržite hranu, upozoravaju stručnjaci

Prilikom odabira najpogodnijeg ulja za prženje, važno je uzeti u obzir različite karakteristike svakog proizvoda, uključujući način obrade, termičku stabilnost, viskozitet i opšte zdravstvene prednosti. Važan aspekt pri izboru ulja za prženje je kako će ono reagovati na povišene temperature.

Tačka dimljenja označava temperaturu na kojoj ulje počinje da emituje dim i oksidira. Zagrevanje ulja iznad te tačke dovodi do razgradnje, stvarajući potencijalno toksične supstance i štetne slobodne radikale, koji mogu negativno uticati na zdravlje, piše Advances in Nutrition.

Prilikom dubokog prženja ključno je izabrati ulje sa visokom tačkom dimljenja, s obzirom na potrebu održavanja temperature od oko 185 stepeni. Generalno, ulja bogata zasićenim i mononezasićenim mastima imaju više tačke dimljenja i otpornija su na oksidaciju. Nasuprot tome, ulja bogata polinezasićenim mastima su podložnija raspadanju pod uticajem visokih temperatura.

Obratite pažnju

Postoje različiti procesi za ekstrakciju ulja iz biljaka, semena i orašastih plodova, uključujući hladno presovanje ili mehaničke, termičke i hemijske procese. Rafinisanje ulja radi povećanja bistrine i bistrine takođe utiče na tačku dimljenja. Visoko rafinisana ulja imaju višu tačku dimljenja, ali proces rafinacije može smanjiti količinu polifenola i antioksidativnu aktivnost ulja.

Iako su mnoga ulja dostupna u rafinisanom obliku, često je poželjno izabrati prirodnije opcije sa visokom tačkom dimljenja, kao što su ekstra devičansko, nerafinisano ili hladno ceđeno ulje. Masti su esencijalni sastojak u ishrani jer učestvuju u različitim funkcijama u telu, uključujući održavanje strukture ćelije, podržavanje imunološkog sistema i zgrušavanje krvi.

Nezasićene masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, smatraju se zdravijim izborom. Na kraju krajeva, Smernice o ishrani za Amerikance preporučuju konzumiranje 25 do 35 procenata dnevnih kalorija iz masti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar