U trendu

Ne nasedajte: Evo kako da razlikujete pravi med od lažnog, ovih 9 trikova ne greše

Često smo u dilemi gde kupiti med i je li onaj koji smo izabrali pravi, čisti, prirodni…

Zbog toga je, ako je moguće, bolje da pronađete nekog pčelara i kupujte od njega direktno.

9 trikova pomoću kojih možete otkriti da li je med čist i prirodan

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije lepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo, znači da ima šećera ili veštačkih zaslađivača u njemu.

2. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašičicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi rastapati.

5. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će otvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Veštački med će navlažiti hleb zbog sadržaja vode.

6. Pravi med dat će vam osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja. Lažni med to ne može postići.

7. Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je odstojala, dok će se pravi med kristalisati.

8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

9. Dve do tri kašičice meda stavite u mikrotalasnu. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelisati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelisati i biće prepun mehurića, prenosi Atma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)