Nemojte ovako kuvati pirinač, OPASNO je po zdravlje

Je li pirinač uopšte zdrav?

Jedno istraživanje pokazalo je da je jedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča – u šerpi kipuće vode dok voda ne ispari – zapravo otrovna, jer nakon takvog kuvanja u pirinču ostaje arsen u tragovima.

Arsen pirinač kontaminira još tokom uzgoja, a stvara se kao rezultat industrijskih toksina i pesticida.

– Taj otrov se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i sa problema u razvoju, a najopasniji je za decu – upozorio je profesor bioloških nauka sa „Belfast Andy Meharg-a“, piše The Sun. Meharg je testirao različite načine kuvanja pirinča kako bi otkrio koji je najzdraviji.

U prvoj metodi je jednu šoljicu pirinča stavio u dve šoljice vode koja je tokom kuvanja isparila, a otkrio je da sa tom metodom u pirinču ostaje najviše arsena. U drugoj metodi je jednu šoljicu pirinča stavio u pet šoljica vode i izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio. U trećoj metodi pirinač se kuvao tako da se preko noći natopio, a ujutro isprao i tek onda kuvao – sa čim se udeo toksina smanjio za 80 posto.

Je li pirinač uopše zdrav? Dok je za polovinu čovečanstva ovo osnovna hrana, drugi ga proglašavaju „prehrambenom prevarom“ jer je pun ugljikohidrata i doprinosi gojenju. Nutricionisti kažu da to da li je zdrav zavisi od toga koju vrstu jedete.

Beli pirinač se smatra „nutritivno lošim“ jer se dobija ljuštenjem zrna, zbog čega je hranjiva vrednost manja. U procesu mlevenja se uklanjaju mekinje i klice, što mu oduzima vitamin B, gvožđe i vlakna. Iako se naknadno obogaćuje gvožđem i B vitaminom, vlakna se nažalost ne mogu vratiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.