U trendu

Nije samo zbog arome: Zašto se jelima dodaje lovorov list?

Lovorov list se generacijama koristi u kulinarstvu zbog svog neodoljivog mirisa i arome. Ali nije samo sjajan dodatak jelima, već je odlična biljka za celokupno zdravlje.

Lovorov list poboljšava profil glukoze i lipida kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje jednog do tri grama lovorovog lista dnevno tokom 30 dana smanjuje faktore rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti, i sugeriše da bi lovorov list mogao biti koristan za ljude sa dijabetesom tipa 2.

Lovorov list takođe može smanjiti nivo „lošeg“ holesterola. Osim toga, pomaže kod stomačnih tegoba i olakšava varenje.

Eterično ulje lovorovog lista može se koristiti za ublažavanje simptoma različitih respiratornih problema. Linalool u ​​lovorovim listovima ima prirodna umirujuća svojstva koja mogu pomoći u lečenju stresa, anksioznosti i depresije.

Lovorov list smanjuje količinu masti u hrani

Lovorov list takođe ima antifungalna svojstva, pa se preporučuje za ublažavanje gljivičnih infekcija. Pored toga, zahvaljujući činjenici da sadrži rutin i kafeinsku kiselinu, štiti zdravlje srca.

Jedinstvena kombinacija antioksidanata i organskih jedinjenja u lovorovim listovima, uključujući fitonutrijente, katehine, linalol i partenolid, pomaže u borbi protiv negativnih efekata slobodnih radikala koji izazivaju rak, navodi Journal of Nutrition Research.

Pored divne arome, lovorov list smanjuje količinu masnoće u jelu, a najviše se dodaje jelima od svinjetine, junetine, divljači itd.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar