U trendu

Nikada ne bacajte ljusku od luka: Iznenadićete se kad vidite kako je možete iskoristiti

Beli i crni luk su osnovne namirnice u kuhinjama mnogih ljudi, i to s dobrim razlogom s obzirom na to da su puni i ukusa i hranjivih materija. Prednosti belog luka za zdravlje uključuju i borbu protiv infekcija i očuvanje zdravlja srca.

Mogu li se jesti ljuske belog i crnog luka?

Ne baš, ali to ne znači i da ih treba baciti u smeće, piše portal draxe.com. Puno je razloga da zadržite i ljuske luka i belog luka, na primer da biste uneli ukus u vaša jela, pa čak i za kompostiranje i hranjenje biljaka.

Ako planirate da koristite ljuske belog i ljuske crnog luka prilikom kuvanja, najbolje je kupiti organske sorte kad god je to moguće. Spoljna ljuska ovog povrća može zadržati pesticide koji se prskaju po usevima, ali kupovina organski uzgojenog povrća pruža sigurnost da se te hemikalije ne koriste.

Dodajte ih u jela poput supa, čorbi ili žitarica kako biste poboljšali ukus

Kada pripremate čorbe ili supe, upotrebite ljuske da dodate više ukusa jelima. Luk ili belu luk prepolovite i celu polovinu ubacite u šerpu, uključujući ljusku. Nakon što je jelo gotovo, uklonite ljuske.

Ako koristite beli ili crni luk, ali ljuske i koru ne koristite odmah, sačuvajte ih za kasnije tako što ćete ih spremiti u plastičnu kesicu u zamrzivaču.

Koristite ih za izradu bujona

Ovi aromatični delovi izvrstan su dodatak goveđim, pilećim, ribljim ili povrtnim bujonima. Stavite ih u veliku šerpu, prelijte vodom koja će ih pokriti najmanje jedan centimetar, a zatim kuvajte nekoliko sati s drugim sastojcima, poput začinskog bilja, povrća, pečurki, a možete i s kostima, da biste dobili tradicionalnu supu od kostiju.

Ostavite ljuske tokom pečenja kako bi sačuvale ukus

Čuvajte ljuske na belom luku kada ga pečete kako biste zadržali ukus i zaštitili osetljive hranjive materije, kao što su antioksidansi, koji se mogu oštetiti visokim temperaturama.

Skuvajte protivupalni napitak

Prokuvajte ljuske luka 10-20 minuta u šerpi, a zatim procedite i pijuckajte tečnost kao lekoviti napitak. Poznato je da pomaže kod smanjenja grčeva u mišićima, a neki čak smatraju da može da doprinese i kvalitetnijem snu.

Umirite nadraženu kožu

Ako osećate svrab ili imate upaljenu kožu, primjena tonika napravljenog od natopljenog luka i belog luka može pomoći u smanjenju simptoma zbog prirodnih antimikrobnih, protivupalnih i antifungalnih svojstava ovog povrća. Napravite topikalni tonik prateći uputstva koje biste koristili za pripremu napitka.

Nanesite tečnost na kožu i pustite da stoji 10 minuta. To potencijalno može pomoći u smanjenju svraba i problema kao što je atletsko stopalo, a uz to bi možda moglo smanjiti ožiljke.

Napravite kompost ili koristite kao đubrivo za biljke

Uvek ih možete sačuvati za dodavanje u kompost. Neki vrtlari čak vole da svoje useve i biljke zalivaju bujonom/infuzijama belog i crnog luka kako bi biljke dobile dodatne hranjive materije, poput kalijuma, kalcijuma i fosfora, koji mogu pomoći biljkama da bolje napreduju.

Đubrivo za beli luk/crni luk može se koristiti tokom presađivanja, vegetacije i cvatnje. Osim toga, može pomoći i kao repelent za različite štetočine.

Rizici i nuspojave

Da li ljuska luka otrovna? Nije, ali postoji rizik zbog same teksture. Ljuske potencijalno mogu predstavljati opasnost od gušenja zbog svoje čvrste strukture.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar