U trendu

Nikada ne kuvajte ovakva jaja, samo ćete ih upropastiti

Jaja su veoma hranljiva hrana i obezbeđuju visokokvalitetne proteine i druge važne makro- i mikronutrijente.

Sadrže 11 vitamina i minerala, uključujući vitamine A, D i B grupe, kao i folat, biotin (vitamin H), koji je ključan za metabolizam makronutrijenata, jod i selen, koji igra važnu ulogu u hormonima štitne žlezde, piše aktivni.si.

Jaja su takođe prilično raznovrsna hrana i u njima se može uživati u bilo koje doba dana. U njima možete uživati u salati, napraviti fritaju, kiš ili ispeći nešto slatko od njih.

Vrlo često su na meniju i za doručak, kada su pržene, kajgane, poširane ili kuvane. A kad smo već kod kuvanja jaja…

Da li koristite jaja direktno iz frižidera kada ih kuvate? Ako ste odgovorili potvrdno, onda pravite vrlo čestu grešku.

Koliko puta vam se dogodilo da ljuska jednostavno nije popustila, već se izmrvila, a vi ste tako što ste je ogulili uklonili veliki deo belanceta?

Razlog za to je hladno jaje.

Naime, na unutrašnjoj strani ljuske jajeta se nalaze opne ili dve koje se odvajaju na tupom delu jajeta. One štite belance od mikroba i gubitka vlage.

Kada hladno jaje ubacite u ključalu vodu, membrana se skuplja i lepi za ljusku, posebno ako je jaje sveže. Zbog toga je izuzetno teško oljuštiti jaje bez uklanjanja belanaca.

Slično može da se desi i sa jajetom koje stavite u hladnu vodu, a zatim prokuvate.

Bolje je sačekati da se jaja malo zagreju. Izvadite ih iz frižidera najmanje pet minuta pre kuvanja. U međuvremenu, prokuvajte vodu, pa kašikom ili kutlačom lagano ubacite jaje u vodu i kuvajte do željene konzistencije.

Drugi problemi na koje možete naići ako izložite jaje veoma visokoj temperaturnoj razlici:

Jaja mogu da puknu. Ljuska je napravljena od kalcijum karbonata, koji se širi kada se zagreva i skuplja kada se ohladi. Kada se hladno jaje stavi u ključalu vodu, ljuska se brzo širi, a membrana i belančevina se skupljaju. Ovo stvara pritisak na ljusku, što može da dovede do pucanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar