U trendu

Večita dilema: U hladnu ili vruću vodu? – šta je bolje za tvrdo kuvana jaja

Ako u Gugl pretragu ukucate ‘tvrdo kuhana jaja’, pronaći ćete više od 28 miliona članaka koji govore o tome kako ih skuvati ili pripremiti, s tim da su saveti za kuhanje različiti: od toga da ih treba samo ubaciti u kipuću vodu i kuvati tri do pet minuta, pa do toga da ih je bolje staviti u hladnu, pa kuhati polako desetak minuta.

Jedan od autora kuvara, Mark Bitmen, kaže da jaja treba staviti u lonac s vodom na sobnoj temperaturi, upaliti vatru i pustiti vodu da provri. Potom isključiti šporet i poklopiti lonac pa ostaviti jaja da odstoje desetak minuta.

Drugi autor, J. Kenji López-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već kipuću vodu na 30 sekundi, pa odmah u tu vodu dodate kockicu leda, kako bi se smanjila temperatura. Potom treba smanjiti temperaturu i kuvati jaja još 11 minuta.

Dakle, kako zapravo skuvati jaja da budu tvrda? Evo šta kažu dvojica profesionalnih kuhara – Nik Korbi (saosnivač Egg Shopa i autor knjige ‘Egg Shop’) te Džejson Hua (holandski ‘chef de kitchen’) iz Njujorka: obojica su se složili da jaja treba spustiti u lonac s kipućom vodom.

– Primetio sam da se jaja zalepe za ljusku kad ih ubacim u hladnu vodu, kaže Hua. I López-Alt u svojoj knjizi kaže da se belanca koja se kuvaju u hladnoj vodi jače vežu s membranom s unutarnje strane ljuske jajeta, pa to možda i nije najbolji izbor ako ih nakon kuvanja želite očistiti tako da ostanu u komadu.

Korbi kaže da ih je važno kuvati i u dovoljno vode da pokrije sva jaja, tako da je voda barem centimetar iznad njih. Dodaje kako on lično pomalo praznoverno dodaje malo alkoholnog sirćeta, soli i prstohvat sode bikarbone u vodu pre nego što se zagreje, kako bi bio siguran da će se jaja bolje moći oljuštiti.

Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuvaju 10 do 11 minuta, ovisno o veličini, savetuje Hua, dok Korbee predlaže snižavanje temperature i kuhanje 8 minuta.

Nakon što skuhate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u hladnu vodu, odnosno šerpu napunjenu ledom i s malo hladne vode, kako biste zaustavili daljnje kuvanje u jajetu i što pre ih ohladili.

– Ovo je jako važno da biste jaja lakše očistili, a da zadrže konzistenciju, kaže Korbee, koji jaja ostavlja u hladnoj vodi barem pet minuta prije nego što počne da ih čisti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.