U trendu

Oduševite društvo za 1. maj: Kako da napravite najzdraviji roštilj čiji ukus se pamti

Roštilj kao moderna verzija najstarije tehnike pripreme hrane, pečenja na vatri, ima mnogobrojne prednosti. Ipak, omiljeni način pripreme hrane može biti i štetan, jer visoke temperature prilikom pečenja mesa i ribe na otvorenoj vatri dovode do stvaranja potencijalno kancerogenih spojeva.

Roštilj se smatra zdravijim načinom pripreme hrane, jer se ne dodaju dodatne količine ulja, pa i činjenica da roštiljanje neminovno podrazumeva boravak u prirodi. Međutim, novija istraživanja pokazuju da grilovana hrana sadrži i kancerogena svojstva. Marinade su zato vrlo korisne, jer ne samo da omekšavaju meso i daju veliki doprinos ukusu jela, već mogu onemogućiti nastanak određenih kancerogenih spojeva u mesu koje je pečeno na roštilju na ugalj.

– Pokazalo se da marinade sa biljnim začinima poput ruzmarina i origana sadrže antioksidanse koji sprečavaju stvaranje tih štetnih spojeva u mesu i ribi pri visokim temperaturama pečenja. Limunska i vinska kiselina doprinose lakšoj razgradnji, peršun i beli luk vraćaju vitamin C, a senf kao estrogen omogućava brže varenje – objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Prema njenim rečima, umesto da se uz roštilj nalivate pivom i drugim alkoholom, najbolje je da u organizam unesete što više zelene ili kupus salate koja će odraditi detoksikaciju i ubrzati izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Još korisnih saveta

  • Prvi korak za zdrav roštilj je izbegavanje pripreme masnog mesa. Zato je najbolje da glad prvo utolite povrćem i voćem na grilu, a zatim se preporučuje riba i manje masno meso
  • Izbegavajte upotrebu uglja
  • Izbegavajte pečenje na otvorenom plamenu
  • Često okrećite meso da temperatura u unutrašnjosti ostane što niža
  • Upotrebljavajte specijalne konstrukcije grila koje onemogućuju da mast kaplje na izvor toplote
  • Lagano uljite rešetke roštilja kako biste sprečili da se zagoreli delovi zalepe za hranu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.