Ovako se sprema najzdraviji krompir na svetu: Na 1 stvar nikada nismo obraćali pažnju

Pomfrit definitivno nije najzdravija hrana na svetu jer se priprema u dubokom ulju, ali to ne znači da jedna od najjeftinijih, ujedno i najukusnijih i omiljenih namirnica ne može da bude zdrava

Krompir je svestrano povrće i postoji mnogo načina da ga pripremite, a ovo korenasto povrće pruža brojne nutritivne prednosti koje pomažu vašem telu.

Ali nije svaki način na koji ih jedete zdrav. Prema Džuli Apton, MS, RD, i članu odbora medicinskih stručnjaka, najzdraviji način da se jede krompir je da ostavite koru i ispečete ga. Inače, kora je deo krompira na koji ne obraćamo pažnju i rutinski bacamo, a ne bi trebali.

„Najzdraviji način da se jede krompir je kada se peče sa korom. Pečeni krompir ne dodaje dodatne kalorije kao onaj koji pržite u ulju“, kaže Apton. Ostavljanje kore na krompiru donosi dodatne hranljive materije, naime polovina ukupnih vlakana iz krompira potiče iz kore.

„Krompir je jedno od mojih omiljenih povrća. Pun je kalijuma, vlakana i vitamina C. Međutim, kada se peče, ključno je paziti na prelive i premaze sa visokim sadržajem masti i kalorija kao što su puter, pavlaka. … Umesto toga, prekrijte ih pasuljem, salsom, čilijem, povrćem ili sa malo rendanog parmezana“, predlaže Apton.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.