U trendu

Ove 2 neočekivane namirnice pomoći će da banane i jabuke nikad ne potamne kad pravite omiljene slatkiše

Kada koristite banane u pripremi slatkiša, često se suočavate s problemom brzog tamnjenja isečenih kolutića ovog voća.

Prelaze iz svetložute u tamnosmeđu boju, što može biti neugledno, posebno ako su namenjeni za finalni sloj ili ukras na tortama i desertima. Zapamtite ova dva saveta za sledeći put kada budete pripremali deserte s bananama i ne zaboravite da iskoristite njenu koru za razne namene u kući.

Voćni sok bogat enzimima

Da biste izbegli ovu neželjenu promenu boje, kolutiće banana potopite u voćni sok bogat kiselinama. Ovo sprečava aktivaciju enzima koji reaguju s kiseonikom i uzrokuju tamnjenje.

Od sokova možete odabrati sok od limuna, pomorandže, grejpfruta ili ananasa, zavisno od ukusa koji želite dodati svom desertu. Međutim, ovi sokovi mogu uneti dodatnu kiselost, što može poremetiti ukusne note vašeg deserta. Zato je jedna od blažih opcija – sok od jabuke koji neće previše uticati na slatkoću banana, zahvaljujući svojoj umerenoj kiselosti.

Rastvor meda u vodi

Druga mogućnost je upotreba meda, čija kiselost je, verovali ili ne, slična onoj u soku od jabuke. Med takođe sadrži peptide koji sprečavaju tamnjenje. Pripremite rastvor jedne kašike meda u 120 ml vode i potopite kolutiće banana na tridesetak sekundi. Ovaj metod možete koristiti i za jabuke, naročito ako su kisele, jer med dodaje slatkoću.

(Espreso / 24 sedam)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.