Saveti za kupovinu namirnica

Kada krenete u nabavku namirnica, trebalo bi da vodite računa kako o cenama tako i o kvalitetu, što znači da bi trebalo da obratite pažnju i na rok trajanja nekih namirnica i proizvoda.

Najlakše je sa proizvodima koji na samoj ambalaži imaju označen rok trajanje i datum proizvodnje. Ipak, može se desiti da konzervirane namirnice budu pokvarene i pre isteka roka trajanja. To ćete lako prepoznati po deformisanoj limenci konzerve, tj. po poklopcu naduvenom zbog gasova nastalih usled raspadanja namirnica. Takve konzerve ne bi smele da budu u prometu, jer upotreba pokvarenih namirnica može izazvati razna oboljenja i trovanja.

Kada je reč o ribi, da biste bili sigurni da je sveža, obratite pažnju na sledeće karakteristike: škrge su sočno crvene, kost oko škrga čvrsto prileže, meso je čvrsto (prilikom pritiska prsta ne sme ostati udubljenje), oči su bistre, a ljuske sjajne. Ribu koja ne odgovara ovom opisu obično prati i neugodan miris i ne treba je kupovati. Dobra smrznuta riba mora biti čvrsta i pokazivati iste karakteristike kao i sveža.

Ako kupujete živinsko meso, obratite pažnju na to koliko je staro. Poznato je da je mlada živina sočnija i prijatnija i da se može koristiti za pečenje, pohovanje i dinstanje, dok se starija živina uglavnom kuva. Postoji nekoliko parametra na osnovu kojih možete lako proceniti starost živinskog mesa. Ako je prsna kost mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini. Sem toga, boja nogu mlade živine je svetla i glatka, a stare izrazitije tamna i hrapava.

Pri kupovini svinjetine, najbolje je uzimati svinjsko meso svetlije boje koje nije premasno. Crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja stara jer je meso suvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.