U trendu

Smete li da jedete džem i ajvar sa kojih ste skinuli buđ?

Svakome od nas se desilo da izvadi teglu džema ili ajvara i vidi da se po površini nakupila zelena skrama koja je zapravo buđ.

Ono što nas sve brine jeste da li je uopšte bezbedno da jedemo ovakav džem ili ajvar. Tegla džema koju smo sklonili po strani i čuvamo je za neke palačinke ili kolače često zna da se ubuđa. Kada otvorimo teglu i ugledamo buđ obično je sklanjamo i ostatak džema koristimo.

Da li je ispravno ukloniti samo ubuđani deo ili trebamo da bacimo celu teglu? Nije sva buđ ista i ako možete da je u potpunosti uklonite sa zahvaćenih površina, u redu j eda ga pojedete. Sa džemom je malo teže jer nije u pitanju čvrsta namirnica.

Nutricionista Klarisa Lenher kaže da ona ne preporučuje da jedete džem koji je uhvatio buđ.
– Kako je u pitanju tečna supstanca, buđ je možda otišla malo dublje. Džem ima mnogo kraći rok trajanja nego što svi mi mislimo, a kako sada proizvođačikoriste sve manje šećera u proizvodnji, više proizvode buđ, kaže ona.

Iako ste možda mislili da ste u potpunosti uklonili buđ, ipak izbegavajte da jedete džem sa kog ste skinuli buđ. Ono što nutricionisti predlažu jeste da izbegavate hran koja se ubuđala ako je mekana jer se sa tvrđe hrane lakše skida buđ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)