Šta je zdravije – belo ili tamno pileće meso?

Belo ili tamno pileće meso – da li znajte koje je zdravije?

Kada je reč o izboru između belog i tamnog pilećeg mesa, postoji nekoliko važnih razlika koje bi trebalo uzeti u obzir za vaše zdravlje.

Belo pileće meso je poznato po svojoj niskokaloričnoj i niskomastnoj strukturi. Na primer, pileće grudi sadrže znatno manje masti u poređenju s tamnim delovima kao što su batak ili karabatak. Ovo čini belo meso popularnim izborom za one koji paze na unos kalorija i zasićenih masti.

Sa druge strane, tamno pileće meso, poput batka i karabataka, obiluje hranljivim supstancama kao što su gvožđe, cink, selen i vitamini B kompleksa. Ovi hranljivi sastojci su posebno korisni za podršku imunološkom sistemu i opštem zdravlju organizma.

Kada pripremate pileće meso, važno je razmotriti i način pripreme. Pohovano ili prženo belo meso može značajno povećati sadržaj masti i kalorija, dok je pečenje na roštilju ili u rerni bolja opcija za očuvanje niskog sadržaja masti.

U krajnjoj liniji, izbor između belog i tamnog pilećeg mesa zavisiće od vaših individualnih zdravstvenih ciljeva i preferencija.

Bez obzira na vaš izbor, važno je uključiti raznovrsnu ishranu kako biste osigurali dovoljan unos hranljivih materija za vaše telo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.