U trendu

Stvarno deluju: Pet načina kako sprečiti suze dok sečete luk

Prema jednostavnijoj verziji, za suze u očima odgovorno je isparavanje sumpora koji se nalazi u ćelijama luka. Ali sam sumpor nije dovoljan da nas rasplače, jer i sam mora da prođe kroz nekoliko hemijskih reakcija pre nego što dospe do očiju koje ga prepoznaju kao uljeza.

Ovo povrće apsorbuje sumpor iz zemlje, što im pomaže da formiraju organske molekule (aminokiseline) zvane sulfoksidi, koji su odgovorni za karakterističan miris i ukus luka.

Kada se luk ošteti sečenjem, on oslobađa enzime sintaze i sulfokside koji stvaraju novu hemijsku reakciju i formira se sulfonska kiselina. Ali to nije kraj – sulfonska kiselina je veoma nestabilna i lako se pretvara u jedinjenje koje se zove sin-propanetijal-S-oksid.

Tek kada ovo jedinjenje dospe u oči, višestruki nervni završeci u rožnjači ga registruju kao supstancu koja može da naškodi našim očima i oslobađaju se refleksne suze.

Zato, koji god da ovih načina za sečenje luka da koriste, smanjićete i plakanje, prenosi Net.hr.

Evo kako to možete da uradite.

1. Oštar i tanak nož

Što je nož oštriji, to će manje „zgnječiti“ luk, a manje ćelija će osloboditi nadražujuće sulfokside.

2. Žvakaće gume

Na ovaj način, druge arome će odavati jedinjenja sumornosti.

3. Potopite luk u hladnoj vodi

Što su molekuli hladniji, to će sporije i teže doći do vašeg oka, ali što je još važnije, voda će isprati jedinjenja pre nego što reaguju i postanu iritirajući gas. Neki savetuju da se luk zamrzne (ako je za dinstanje) ili da se iseče pod mlazom vode.

4. Ventilator

Čisto mehanički, ventilator će oduvati gas koji izaziva suze u vašim očima. Seckanje luka ispod aspiratora će imati sličan efekat.

5. Zapalite sveću

Pošto apsorbuje mirise, takođe će privući molekule.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar