Sve o voću

Voće je zbirni pojam za sve jestive plodove kultivisanih ili divljih biljaka, ali i nekih vrsta koštunjavih plodova kao što su bademi ili orasi. Voće koje uspeva u južnim i tropskim krajevima nazivamo južnim voćem.

Sve voće odlikuje se velikim sadržajem soka, dobrim ukusom i lakom svarljivošću, ali budući da sadrži mnogo vode, njegova hranjiva vrednost je minimalna. Ipak, voće je veoma važno za ljudsku ishranu, jer je bogato vitaminima, mineralnim supstancama, šećerom i voćnim kiselinama. Belančevina i masti ima u većim količinama samo u košticama voća.

Uopšteno, voće se deli na:

  • koštuničavo voće: kajsije, trešnje, višnje, šljive, breskve…
  • jezgričavo voće: jabuke, kruške, dunje…
  • jagodičasto voće: jagode, kupine, ribizle, maline, grožđe…
  • ljuskavo voće: lešnici, orasi, kestenje…
  • divlje voće: dud, trnjina…
  • južno voće: ananas, avokado, banane, mandarine, pomorandže, kivi, papaja, nar…

Pri izboru voća trebalo bi voditi računa o tome da nije crvljivo i da mu je ljuska i meso bez smeđih mrlja i drugih nedostataka. Budući da je izuzetno osetljivo, voće treba zaštiti od udaraca i pritisaka. Takođe, treba ga čuvati na suvom i hladnom mestu.

Voće se jede ne samo sveže, već se u kuhinji upotrebljava u različite svrhe. Pošto nauka o ishrani stalno upozorava da je voće koje smo pojeli pre obroka mnogo vrednije od onoga koje pojedemo za desert, predjela od sirovog voća polako dobijaju posebno značenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.