U trendu

Trik za kuvanje jaja iz 1942. godine, samo ovako ćete dobiti savršen doručak

Američka kuvarska stručnjakinja Meri Frensis Kenedi Fišer preminula je 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes domaćica i kuvarica.

Pre nekoliko godina izdali su reizdanje njenog vrlo popularnog kuvara’How To Cook A Wolf’ iz 1942. godine, a gde govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

Ova stručnjakinja matra da je izraz „skuvati jaja“ netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva.

Objašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a belance se odmah skuva. Cilj je kuvati sve u isto vreme na isti način.

Fišerova nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu.

Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišerova napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za konzumaciju.

Kasnije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuhana, a zbog zdravstvene bezbednosti danas svi stručnjaci preporučuju tvrdo kuvanje jaja, pogotovo za malu decu, prenosi Miror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.