U trendu

Znate li kako se pravilno kuva pasulj: Ovo je sve što treba da zapamtite

Ako nikada niste kuvali suvi pasulj, ne morate se plašiti, nije komplikovano koliko vam se možda činilo. Kada jednom naučite pravilno da ga pripremate, uvek ćete ga imati pri ruci. Možete ga koristiti za ista jela kao i konzervisani. Napravite varivo od pasulja, salatu, zapečeni pasulj, nadev za tortilje ili testeninu sa pasuljem.

Preberite pasulj

Suvi pasulj pre pripreme preberite jer u njemu može da se nađe sitno kamenje, komadići zemlje ili pokoja suva travka. Osim toga, uklonite i ona zrna koja su smežurana ili drugačije boje od ostatka.

Treba li ga pre kuvanja namočiti?

Ovaj korak nije obavezan, ali se skoro uvek savetuje da suvi pasulj pre kuvanja namočite. Time ćete skratiti vreme samog kuvanja i lakše ćete ga svariti. Pasulj stavite u dublju posudu i prelijte vodom. Neka voda bude iznad pasulja oko 5 centimetara jer će nabubriti.

Pasulj koji odmah ispliva na površinu bacite. Neka bude u vodi najmanje 8 sati, na primer preko noći. Ujutro ga ocedite i isperite i tada je spreman za kuvanje.

Skuvajte pasulj

Natopljeni pasulj prebacite u veliku šerpu i prelijte vodom. Kada voda zavri, kuvajte još 30 minuta i kašikom uklanjajte penu koja se diže na površinu. Posolite i nastavite da kuvate sve dok pasulj ne omekša. Tačno vreme vam ne možemo reći, sve zavisi od vrste i veličine pasulja. Proverite s vremena na vreme da li je kuvan i po potrebi dodajte vodu da ne zagori po dnu lonca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar