U trendu

Mermerna uskršnja jaja

Sastojci

 • jaja
 • ljuske crnog luka
 • aluminijumska folija

Način pripreme

Uzeti ljuske crnog luka i iseći ih na komade. Uzeti jedno živo jaje, uviti malo u ljuske crnog luka, pa jaje umotati u foliju. Tako uvijati jaje po jaje i kuvati ih u šerpi oko 8 minuta.

Kada se jaja skuvaju, vaditi ih iz vode, skinuti foliju i ostaviti ih da se ohlade. Kada se ohlade, namazati ih uljem.

Ova jaja su puna šara i izgledaju kao mermerna, prava fantazija.

(Dragica Mitić, Geteborg, Švedska)

27 komentara
 1. Verica Kojić

  Jaja su ispala fantastično, i što je najvažnije, nijedno nije puklo prilikom kuvanja. Hvala za recept i srećan Uskrs!

 2. Mila P.

  Jaja isključivo farbam prirodnim načinom, bez hemije koja je štetna. Lukovina (ono što se baca od crnog luka) je odlična stvar i daje lepu boju. Mogu se na neofarbana jaja zalepiti razni listići od biljaka i vezati parčićima isečene ženske čarape. Umesto listića i parčići lepljive trake se mogu nalepiti na belo jaje pa kuvati u lukovini ili farbi. Srećan Vaskrs svima koji ga slave!

 3. Nada Borojević

  Ako su na slici ta mermerna jaja, a koristi se samo lukovina, kako su onda raznobojna? Ja stavim dosta kore od crvenog luka u šerpu, naspem vodu pa složim jaja, koja prethodno sa listićem neke biljke umotam u čarapu. Posle se čarapa skine a otisak od listića (detelina i sl.) ostane beo.

 4. Tanja M

  Da li je ova slika slika tih mermernih jaja?

 5. Maja Velemir

  Ne razumem kako ne shvatate recept mermernih farbanih jaja. Ja to radim već par godina. Prosto je, lepo napisano, nema tu nikakve farbe, samo lukovina. Ja farbam u kori od crvenog luka, lepše boje ispadnu. Umotate živo jkaje u foliju u koju stavite malo, među prste, kore od luka pa na to ja opet malo kore od luka i samo zgužvate foliju i stavite jaje da se kuva 8 minuta. Kad izvadite, ohladite jaje i premažete uljem. Kad farbate, gledajte da vam folija, sjajna strana, uvek bude unutra, gde i jaje sa korom od luka, a mat strana da bude spolja. Pozdrav svima.

 6. Beti Bogoev

  Čitala sam članak za mermerna jaja, ali nije mi jasno, ne spominje se boja za jaja pa neko neka mi pomogne kako se to radi. Hvala unapred

 7. Ljiljana P

  Pokušajte da ofarbate jaja tako što ćete ih kuvati u Vrancu (vinu) jedno 10 minuta, a zatim ih ostavite da se u tom vinu ohlade. Ohlađena izvaditi i osušiti nežno papirnatim ubrusom. Jaja se ofarbaju skoro pa do crne boje, a na njima od kuvanja u vinu budu kristalčići kao da ste ih uvaljali u dijamantni pesak.

 8. Anđelina Andrović

  Ja imam odličan recept za „mermerna jaja“. Isjeckati na sitne kockice kore crnog i bijelog luka, zatim kuvano jaje (ne farbano) pokvasiti, uvaljati u te kockice, vezati najlon carapom i bojiti u bilo koju boju za jaja. Kada završite sa farbanjem, skinete čarapu i korice i premažete masnom krpom. Ja sam isprobala ovaj recept i mnogo mi se sviđa .

 9. Snežana Mitić

  Gde Dragana iz Vranja kupuje želatinaste boje sa sedefom?

 10. Sandra Manojlović

  Ni meni baš ovo nije jasno. Da li se jaja umotaju u lukovinu i onda stave u boju?

 11. Andrea Marković

  Divno!

 12. Dragana Jovanović

  Upravo tražim neki novi način farbanja jaja, pa sam pročitala i ovo. Probala sam ovu tehniku sa lukom i meni se iskreno ne sviđa. Ja koristim želatinaste boje sa sedefom koje se kupuju. Od njih se jaja zaista dobro našaraju, pa izgledaju lepše nego drvena. Ali sam htela da vam kažem za tehniku sa lukom: ako iseckane ljuspe luka jednostavno obavijete oko jaja i umotate u unihop i tako kuvate jaja, ona će se svakako ofarbati i biti kao mozaik ili mermerna, ali imaće boju lukovine. A ako lukovinom obavijete već kuvana jaja i farbate ih u bilo kojoj drugoj boji, dobiće istu mozaik šaru, ali biće druge boje. Lukovina i sama boji jaja, a ako nećete tu boju, probajte isto to, samo sa ljuspama belog luka.

 13. Ljiljana Jovanović

  Recept je odličan.

 14. Dejan Kivić

  Da li bi autor recepta mogao još jednom da nam objasni kako se formiraju ove boje? Da li se jaja umotavaju u lukovinu i foliju pa onda kuvaju u boji? Nije mi baš jasno.

 15. Marko Marić

  Ljudi, ja imam 14 godina, ali pothitno ću da nateram svoje roditelje da isprobaju ovo.

 16. Jelena Jovanović

  Ni meni nije baš jasno. Koristimo li boju za farbanje ili ne? Znam ja još jedan recept – uzmeš obične gumice za teglu, najbolje one crne što se seku od gume za bicikl, rasporediš oko jajeta unakrsno, malo gore, malo dole, na sve strane i redovno sledi farbanje. Budu super.

 17. Dušan Đaković

  Hajde da pojasnimo šta je ljuska luka. Znači, ne luk, ono belo, nego ljuska, ono crveno, tj. ono što bacamo kad jedemo 🙂 Je l’ tako ili grešim?

 18. Ljiljana Pavlović

  Nije uspelo, ne znam u čemu je fazon. Sve sam uradila kao što ste napisali. Jaje je ispalo žuto sa malo šara, bez meliranog, ne znam.

 19. Milica P

  Jaja se tako uvijena mogu kuvati samo u vodi s dodatkom lukovine ili u rastvorenoj farbi.

 20. Mira Radovanović

  Još nije razjašnjeno da li se jaja kuvaju u vodi ili u boji? Molim za objašnjenje, jer je ideja interesantna.

 21. Brana Ivanić

  Ideja je vrlo interesantna, isprobaću je.

 22. Mirjana Veljović

  Nije mi jedino jasno koliko je aluminijumska folija korisna za naše zdravlje?

 23. Jaca Adamović

  Jaja su fantastična! Nisam farbala, ali sam ih videla ofarbana. Zaista deluju mermerno.

 24. Tanja Aničić

  Do sada nisam probala ovu varijantu farbanja jaja, mada mi zvuči interesantno. Molim one sa iskustvom u ovakvom farbanju jaja da mi kažu da li jaja zaista tako lepo izlgedaju.

 25. Konstansa Gušić

  Da li se „mermerna jaja“ mogu kuvati u boji za jaja da bi bila različitih boja ili je to nemoguće zbog aluminijumske folije?

 26. Sofija M

  Misli se, naravno, na kore, tj. na ljuspice luka.

 27. Sanja G.

  Samo da razjasnimo: na jaje idu ljuspe od luka (kao što obično radim) ili sami delići luka, pa se uvija u foliju?

Napišite komentar