U trendu

Mladenčići

Sastojci

 • 1 kg brašna
 • 1/2 l vode
 • 250 grama margarina (biljni, posni)
 • 60 grama kvasca
 • 3 kašike šećera
 • prstohvat soli
 • narendana kora limuna
 • med za premazivanje

Način pripreme

U dublji sud staviti brašno i prstohvat soli, promešati i na sredini napraviti rupu. U to dodati izmrvljen kvasac, šećer i mlaku vodu. Kada kvasac krene, dodati i otopljen margarin, pa zamesiti glatko testo. Ostaviti pola sata da naraste. Zatim testo razviti i modlicom (ili čašom) napraviti 40 kolačića (u hrišćanstvu ovaj  broj ima simboliku, 40 mučenika).

Naređati u podmazan pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni prvih 15 minuta, a na 180 narednih 10. Prohlađene mladenčiće premazati medom i služiti.

Mladenci su lep pravoslavni praznik koji se obeležava 22. marta. Posvećen je ljubavi i mladim bračnim parovima u prvoj godini braka. Tog dana se obično pravi gozba na koju dolaze rođaci i bliski prijatelji sa darovima za mladence, a oni ih obavezno služe i ovim, za tu priliku posebno umešenim kolačićima.

Vreme pripreme: 85 minuta

7 komentara
 1. Gordana Belanović

  Hvala za recept, odličan je i kao od moje bake, a ja imam 56 godina! Mi treba da poštujemo i gajimo našu tradiciju, a ne da postavljamo nova pravila koja baš i nisu u skladu sa već postojećim! I moja baka i mama su pravile mladenčiće i delile po komšiluku. Sada ove nove mlade i ne znaju komšiluk. Ja sam ceo svoj život na Čukarici i svi su, bez obzira na to koje su vere, ovaj običaj poštovali.

 2. Branislavka Krnajac

  Mladencici su super, brzo i lako a ukusno. Hvala na receptu!

 3. Branko Kostić

  Draga Snežana, kao vernik sigurno znate da je živeti u vanbračnoj zajednici legalno kao i u braku, ipak, naša crkva to ne priznaje, SAMO I SAMO MLADENCI VENČANI U PROŠLOJ ILI U OVOJ GODINI SLAVE PRAZNIK. Jeste sada sve moda, ali tradiciju treba poštovati u izvornom obliku.

 4. Vesna Đokić

  Draga Snežana, novo vreme očigledno nosi i nove običaje. Kada su Mladenci ustanovljavani, pretpostavljam da nije bilo parova koji su živeli nevenčano, kao što je danas slučaj. Koliko ja znam, Mladenci su slavljeni u prvoj godini posle sklapanja braka. No, u svakom slučaju, taj poseban dan za mlade ljude koji zajednički stupaju u život treba obeležiti, da im bude na radost i veselje i da dočekaju što više potomaka. A Vama lično, želim svaku sreću!

 5. Snežana Kovačević

  Da li se mladenci slave u prvoj godini zajedničkog života ili isključivo posle sklapanja braka, zato što sam bila iznenađena i zatečena pozivom na Mladence kod ljudi koji žive zajedno, a svadbu prave na leto?!

 6. Ljiljana Jakšić

  Moja baba svake godine pravi mladenčiće i deli po komšiluku. To je deo naše tradicije koju treba poštovati. Pozdrav!

 7. Mira Vasiljević

  Drago mi je što mislite na mlade domaćice i što na današnji dan mislite na njih. Svim novopečenim supružnicima želim srećan praznik!

Napišite komentar